«Η  κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί τη στρατηγική της για τη δημιουργία ενός διαδρόμου φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, μέσω της συνεργασίας με τις δυνητικές χώρες διέλευσης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του, στο 7ο Μεσογειακό Φόρουμ για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο που διοργανώθηκε στη Λευκωσία.

Στις δηλώσεις του ο κ Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε συζητήσεις για το οικόπεδο Αφροδίτη. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους δύο γύρους αδειοδότησης το 2007 και το 2012, στην ανακάλυψη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», στην επέκταση του συμβολαίου από την κοινοπραξία ENI/Kogas για άλλα δυο χρόνια για τα τεμάχια 2, 3 και 9 και στην ανανέωση του συμβολαίου της Total, στο τεμάχιο 11 με διερευνητική γεώτρηση να προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την εμπορική ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», είπε ότι το σχέδιο ανάπτυξης συζητείται επί του παρόντος με σκοπό να συμφωνήσουν με τον ανάδοχο το συντομότερο. Την ίδια στιγμή, είπε, «έχουμε εμπλακεί σε εμπορικές συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές».
«Το κοίτασμα Αφροδίτη βρίσκεται σε προνομιακή υπεράκτια θέση, επιτρέποντας πολλαπλά σενάρια για ανάπτυξη των εξαγωγών, με την επιλογή του περιφερειακού αγωγού σε Αίγυπτο και Κύπρο να φαίνεται να είναι εμπορικά η πιο βιώσιμη επιλογή», είπε. Πρόσθεσε ότι μια άλλη θετική εξέλιξη για την εμπορική εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» είναι η συμφωνία μεταξύ Noble και BG, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση. 
«Οι εξελίξεις αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Επιβεβαιώνουν και προωθούν τις ενεργειακές προοπτικές της Κύπρου», κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η διεθνής βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου βιώνει δύσκολες συνθήκες”, είπε ο Πρόεδρος.
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, θεωρείται σήμερα κορυφαία προτεραιότητα για την κυπριακή Κυβέρνηση, όχι μόνο επειδή προβλέπονται σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι εξελίξεις αυτές είναι στενά συνδεδεμένες με οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που είναι εξίσου σημαντικά για την Κυβέρνηση της Κύπρου.
«Ο κύριος στόχος μας είναι η βέλτιστη και αειφόρος ανάπτυξη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του νησιού που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους και τις μελλοντικές γενιές», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Ζορ» στα ανοικτά της Αιγύπτου επιβεβαιώνεται η σημαντική προοπτική της περιοχής, όχι μόνο για ανακαλύψεις φυσικού αερίου αλλά και για επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα πρόσθεσε, «γίναμε μάρτυρες πρόσφατα έντονου ενδιαφέροντος για τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ» και εις απάντηση του ενδιαφέροντος αυτού από τη βιομηχανία, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε το Φεβρουάριο να ξεκινήσει ένα τρίτο γύρο αδειοδότησης για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στη διμερή και τριμερή συνεργασία που έχει η Κύπρος με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο, για προώθηση των ενεργειακών σχέσεων στην περιοχή.