Κύπρος: Παραγωγή ηλεκτρισμού 17.8 MW από πυρόλυση ελαστικών

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου στις 11 Ιανουαρίου το αίτημα της εταιρείας Bioland Energy Pyrolysis Ltd για επέκταση της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρόλυση ελαστικών με εγκατεστημένη ισχύ 17.8 MW.

Ως εκ τούτου, η μονάδα επεκτείνεται καταλαμβάνοντας συνολική έκταση βιομηχανικού τεμαχίου από 7.700 τ.μ. σε 18.700 τ.μ. στη Βιομηχανική περιοχή Αγ. Σίλα στη Λεμεσό.

Όπως επισημαίνεται σε συμπληρωματική μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από τη λειτουργία της μονάδας οι διαδικασίες παραγωγής και τα επιμέρους συστήματα και μέθοδοι παραγωγής δεν έχουν διαφοροποιηθεί από την αρχική μελέτη.
Σημειώνεται ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την πυρόλυση ελαστικών θα επιτυγχάνεται με την χρήση του ΕΠΕ (Ελαίου Πυρόλυσης Ελαστικών) σε ηλεκτρογεννήτριες με ΜΕΚ (Μηχανές Εσωτερικής Καύσης).
Επίσης θα γίνεται ανάκτηση των βασικών υποπροϊόντων των ελαστικών τα οποία είναι:
1) Η αιθάλη (carbon black).
2) Ο χάλυβας (ατσάλι).
Τα συγκεκριμένα προϊόντα μετά από διεργασίες θα αναβαθμίζονται σε εμπορεύσιμη ποιότητα.
Η μονάδα, θα λειτουργήσει σε βιομηχανικό τεμάχιο που ευρίσκεται σε πολεοδομική ζώνη Ββ3 (βιομηχανική βαριάς οχληρίας) και θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας των τεμαχίων συνολικού εμβαδού 18.700 τ.μ, στα οποία θα ανεγερθούν κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 8.900 τ.μ.

Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι:

α) Κτίριο μονάδας πυρόλυσης 2 .700 τ.μ.
β) Κτίριο (υπόγειο) μονάδας επεξεργασίας Carbon B ack/Χάλυβα 1.200 τ.μ.
γ) Κτίριο διεργασιών ουρίας και ασβέστη (σε 3 επίπεδα) 350 τ.μ.
δ) Κτίριο μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 510 τ.μ.
ε) Κτίριο διοίκησης, διευκολύνσεων προσωπικού και υπηρεσιών 2.500 τ.μ.
στ) Αποθήκη τεμαχισμένων ελαστικών 1.640 τ.μ.
Στη μελέτη αναφέρεται επίσης ότι η προμήθεια των ελαστικών που θα χρησιμοποιούνται θα γίνεται από πηγές του εξωτερικού (Ευρωπαϊκές χώρες) κατά μέγιστο μέρος (90 % και επιπλέον) ή/και από αδειούχους εγχώριους συλλέκτες (έως και 10 %).

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αποτελείται βασικά από δυο γραμμές με δυο γεννήτριες ονομαστικής δυναμικότητας 8.9 MW η κάθε μια. Πρακτικά ωστόσο οι γεννήτριες θα λειτουργούν με ένα ετήσιο μέσο όρο που δεν θα υπερβαίνει το 90% της ονομαστικής δυναμικότητας δηλαδή με μέγιστη δυναμικότητα 16.0 MW στη βάση εικοσιτετραώρου για 3-15 ημέρες/ετησίως.
Τούτο, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, εξυπακούει μια δυνητική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 132.500,000 kwh/ετησίως από την οποία περίπου 10% δηλαδή περίπου 13.250.000 kwh/ετησίως θα καταναλώνεται επiτόπου για τις ανάγκες του εργοστασίου και το υπόλοιπο 90% θα διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο.
Στο εργοστάσιο, αναφέρεται, θα υπάρχουν βασικά τρεις πήγες καυσαερίων και πιο συγκεκριμένα μια ροή από τον αποτεφρωτήρα αποβλήτων και μια από κάθε μια γραμμή ηλεκτροπαραγωγής.
Όπως σημειώνεται, με τα συστήματα επεξεργασίας των καυσαερίων που προνοούνται, θα διασφαλίζεται ότι «η ποιότητα των καυσαερίων που θα εξέρχονται στην ατμόσφαιρα από τα φουγάρα θα είναι πάντοτε εντός των επιτρεπτών ορίων σύμφωνα με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές οδηγίες», οι οποίες αφορούν τις βιομηχανικές εκπομπές, τον περιορισμό της εκπομπής ρύπων και την αποτέφρωση αποβλήτων.
Αναφέρεται ακόμα ότι στη μονάδα πυρόλυσης θα υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης μέχρι και 12 γραμμών παραγωγής με ένα αντιδραστήρα πυρόλυσης η κάθε μια. Η δυνητική παραγωγή από τον κάθε αντιδραστήρα θα είναι κατά προσέγγιση 20 τόνοι ελαστικών ανά ημέρα.
Επομένως η μονάδα θα έχει δυναμικότητα πυρόλυσης ελαστικών μέχρι και 240 τόνους/ημερησίως δηλαδή περίπου 82.800 τόνους. Ωστόσο, αναφέρεται, στην προτεινόμενη μονάδα θα εγκατασταθούν αρχικά μόνο 11 γραμμές πυρόλυσης με δυνητική παραγωγή 220 τόνους ελαστικών/ημερησίως ή 75.900 τόνους ετησίως.

Απόβλητα

Σύμφωνα με τη μελέτη στερεά απόβλητα δεν θα υπάρχουν από τη λειτουργία της μονάδας πυρόλυσης αλλά μόνο μια μικρή εκροή υγρών αποβλήτων, της τάξης των 4 τόνων/ημερησίως. Το υγρό απόβλητο, σημειώνεται θα είναι στη μορφή παχύρευστου υγρού που θα περιέχει βαρύ ΕΠΕ και πιθανώς σκόνη άνθρακα. Αυτό, αναφέρεται θα καίγεται στον αποτεφρωτήρα αποβλήτων.
Από τη μονάδα διύλισης και καθαρισμού του ΕΠΕ θα προκύπτει επίσης μια πολύ μικρή ποσότητα υγρών αποβλήτων, της τάξης του ενός τόνου/ημερησίως, που πιθανώς να περιέχει νερό, ΕΠΕ και σκόνη άνθρακα. Αυτό θα καίγεται και πάλι στον αποτεφρωτήρα αποβλήτων. Θα υπάρχουν βέβαια και υγρά απόβλητα οικιακής μορφής από τις διευκολύνσεις προσωπικού και άλλα σημεία χρήσης.
Η ποσότητα αυτών εκλαμβάνεται να είναι η αντίστοιχη της κατανάλωσης πόσιμου νερού στα σημεία αυτά δηλαδή γύρω στους 25 τόνους ημερησίως. Τα απόβλητα αυτά θα συλλέγονται σε υπόγεια σηπτική δεξαμενή και θα διοχετεύονται σε απορροφητικό λάκκο.
Με βάση την ανάλυση των λειτουργιών της επιχείρησης η εν λόγω μονάδα θα απασχολεί γύρω στα 130 άτομα σε μόνιμη βάση εκ των οποίων 30 άτομα θα είναι στη διοίκηση και τεχνική υποστήριξη και 100 άτομα στην παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση προϊόντων.
Με βάση το προκαταρκτικό χρονοδιάγραμμα οι κατασκευαστικές εργασίες της μονάδας προβλέπεται να αρχίσουν τον Ιούνιο 2017 οπόταν θα έχει εξασφαλιστεί η Άδεια Οικοδομής και να αποπερατωθούν περί τα μέσα του 2018. Η έναρξη λειτουργίας της μονάδας προβλέπεται στο 4ο τρίμηνο του 2018.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, κατά την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας δεν θα υπάρξουν σημαντικές επιδράσεις στο έδαφος πάρα τις αλλαγές που θα χρειαστεί να γίνουν.
Κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, αναφέρεται, αναμένεται να αυξηθούν οι εκπομπές λόγω του ότι θα είναι πιο πολλές οι μετακινήσεις των οχημάτων. Σε σχέση με την αρχική μελέτη επιπτώσεων οι διαφορές, σημειώνεται, θα είναι αμελητέες.
Αναφέρεται ακόμα ότι το έργο με βάση τα νέα δεδομένα δεν θα επηρεάσει τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, ενώ τα επίπεδα ηχορύπανσης θα αυξηθούν κατά την διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών.
«Οποιαδήποτε, όμως, όχληση θεωρείτε αμελητέα λόγω της θέσης του έργου (βαριά βιομηχανική περιοχή) και της μεγάλης απόστασης από κατοικημένες περιοχές» αναφέρει η μελέτη σημειώνοντας ότι «σχετικά με το στάδιο λειτουργίας της μονάδας προτείνεται η κατάλληλη ηχομόνωση των χώρων της μονάδας και ιδιαίτερα του δωματίου εστίασης και ξεκούρασης του προσωπικού. Επίσης προτείνεται η χρήση βιομηχανικών ωτοασπίδων».
Όσον αφορά τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία αναφέρεται ότι «με βάση τα νέα δεδομένα δεν αλλάζει κάτι» ενώ προστίθεται ότι δεν θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα αναφορικά με κινδύνους για την επαγγελματική υγεία αφού «η μονάδα θα τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας & υγείας στον χώρο εργασίας και σύμφωνα πάντα με τους νόμους περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία 1996 έως 2015.
Παρατηρείται πάντως ότι με βάση τα νέα δεδομένα θα είναι πιο πολλές οι πηγές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αλλά σχεδιαστικά «η μονάδα θα τηρεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιτρεπόμενες τιμές έκθεσης του ανθρώπου σε ηλεκτρικό πεδίο και μαγνητική επαγωγή».
Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι με βάση τα νέα δεδομένα δεν αλλάζει κάτι και σ’ ότι αφορά την χλωρίδα και πανίδα. Όσον αφορά το τοπίο και την αισθητική ένταξη του έργου σ’ αυτό αναφέρεται ότι «η μονάδα θα καταλαμβάνει περισσότερο χώρο αλλά λόγω της θέσης του έργου, μέσα σε Βιομηχανική Ζώνη Βαριάς Οχληρίας , δεν θα έχει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση».
Αναφέρεται επίσης σε θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την εργοδότηση μεγαλύτερου αριθμού προσωπικού λόγω της επέκτασης της μονάδας, δεν διαπιστώνει σημαντικές μεταβολές στις μεταφορές και το κυκλοφοριακό δίκτυο της περιοχής ενώ για τα απόβλητα παρατηρεί ότι με την σωστή διαχείριση αυτά «θα καταλήξουν σε αδειοδοτημένους χώρους επεξεργασίας και δεν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις στο περιβάλλον».

«Περιβαλλοντικά βιώσιμο το έργο»

Στα συμπεράσματα της μελέτης επισημαίνεται ότι «όπως τεκμηριώνεται από την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων, θετικών ή αρνητικών, η επιβάρυνση από το έργο με βάση την νέα δομή θα είναι αμελητέα, τόσο κατά το στάδιο κατασκευής όσο και κατά το στάδιο λειτουργίας».

Προτείνονται πάντως τα πιο κάτω μέτρα για μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον:

1) Κατάλληλος προγραμματισμός των μετακινήσεων από και προς το χώρο της περιοχής που θα υλοποιηθεί το έργο, κατά το στάδιο κατασκευής και λειτουργίας.
2) Επίβλεψη των εργασιών για την αποφυγή ατυχημάτων.
3) Συλλογή και μεταφορά των απορριμμάτων που θα προκύψουν κατά την διάρκεια των εργασιών.
4) Τεχνικοί και περιβαλλοντικοί έλεγχοι.
5) Εφαρμογή αντιρρυπαντικών συστημάτων.
6) Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων
Στη μελέτη αναφέρεται ακόμα ότι η εγκατάσταση της μονάδας στην υπό μελέτη περιοχή δεν θα έχει αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον ή την αξία της γης, ενώ χαρακτηρίζεται το προτεινόμενο έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την πυρόλυση ελαστικών ως μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την διαχείριση ενός αρκετά επιβλαβούς αποβλήτου.
Το έργο με βάση την συμπληρωματική μελέτη, η οποία ετοιμάστηκε κατά την περίοδο Φεβρουάριος – Μάρτιος 2017, κρίνεται ως περιβαλλοντικά βιώσιμο, με την προϋπόθεση ότι θα κατασκευαστεί στην περιοχή όπου έχει καθοριστεί και θα λειτουργεί σύμφωνα με τις προτεινόμενες προδιαγραφές, εισηγήσεις και την κείμενη νομοθεσία.

Γράφει ο Κώστας Μηλικούρης – Πηγή: www.energy.reporter.com.cy