Η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για την υποδομή υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκτιμώμενης συνολικής αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης συμβάσεων, κατόπιν της ολοκλήρωσης μελέτης σκοπιμότητας το 2016, η Κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων για την εισαγωγή, αποθήκευση και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή του Βασιλικού. Η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εγείρει ως απαίτηση, το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2020.
Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια μιας πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, με αποθηκευτική χωρητικότητα, τουλάχιστον, 125.000 κυβικά μέτρα, τη δυνατότητα εκφόρτωσης υγροποιημένου αερίου από πλοία που θα μεταφέρουν αέριο, με ικανότητα από 120.000 κυβικά μέτρα μέχρι 217.000 κυβικά μέτρα, την κατασκευή θαλάσσιας υποδομής για τη μόνιμη πρόσδεση της πλωτής μονάδας, καθώς και επίγεια υποδομή φυσικού αερίου, όπως και άλλων συναφών υποδομών για τη μεταφορά φυσικού αερίου στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Βασιλικό και ενδεχομένως και σε άλλους καταναλωτές.
Ως προθεσμία υποβολής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής ορίστηκε το μεσημέρι της 18ης Ιανουαρίου 2019, με τις αιτήσεις να αποσφραγίζονται μισή ώρα αργότερα, δηλαδή, στις 12:30 της ίδιας ημέρας. Αιτήματα για διευκρινίσεις μπορούν να υποβάλλονται έως τις 16 Νοεμβρίου 2018, το μεσημέρι.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, o Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έγραψε ότι ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου είναι 300 εκ. ευρώ, ενώ εκτιμώνται επιπλέον κεφάλαια ύψους 200 εκ. ευρώ για 20ετή χρονικό ορίζοντα λειτουργίας και συντήρησης του έργου. Ο Κύπριος υπουργός πρόσθεσε, στην ανάρτησή του, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκταμιεύσει 101 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει την ολοκλήρωση του έργου.