Τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το νέο σύστημα των δημοπρασιών έργων ΑΠΕ, σε περίπτωση που οι προσφορές που θα υποβληθούν δεν λάβουν υπόψη τους μια σειρά από χρεώσεις που συνοδεύουν τη λειτουργία των έργων ΑΠΕ, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.
Όπως εξηγούν, το νέο σύστημα θα επιτύχει μόνον εφόσον οι προσφορές που θα εμφανιστούν στους διαγωνισμούς είναι ορθολογικές και λαμβάνουν υπόψη τους το σύνολο των χρεώσεων που συνοδεύουν τη λειτουργία ενός έργου ΑΠΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος για μια σειρά από θνησιγενή έργα που θα υποθηκεύσουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα.
Για τη Δευτέρα 2 Ιουλίου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τη ΡΑΕ οι τρεις (3) πρώτοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ(ένας για αιολικά, ένας για μικρά φωτοβολταϊκά και ένας για μεγάλα).
Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία που έχει θεσπιστεί, κάθε έργο που θα επιλεγεί στον αντίστοιχο διαγωνισμό με βάση την προσφορά που θα έχει υποβάλει, θα αποζημιώνεται εν μέρει από την ημερήσια αγορά ενέργειας και θα συμπληρώνει κάθε μήνα την αποζημίωσή του με το ποσό της δημόσιας λειτουργικής ενίσχυσης, μέχρι να φθάσει την τιμή προσφοράς που έδωσε στο διαγωνισμό.
Όμως, υπάρχουν μια σειρά από πρόσθετα κόστη και χρεώσεις στη λειτουργία ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, που επηρεάζουν αρνητικά το τελικό οικονομικό του αποτέλεσμα, και τα οποία αν δεν ληφθούν υπ’ όψη στην προσφορά που θα κάνει ένας επενδυτής στο διαγωνισμό, μπορούν να τον παγιδέψουν σε τεχνητά χαμηλή τιμή προσφοράς (για 20 έτη), η οποία θα του εξασφαλίσει μεν επιτυχία στο διαγωνισμό, αλλά θα καταστήσει το έργο του οικονομικά μη βιώσιμο.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση των αιολικών πάρκων, οι «κρυμμένες» αυτές χρεώσεις αφορούν:
  1. Αντισταθμιστικά Δήμων και Δημοτών: 3% επί των εσόδων του έργου.
  2. Διακοψιμότητα (Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού): 1,3% – 2% επί των εσόδων του έργου.
  3. Χρέωση Λειτουργίας ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης): 0,17 – 0,35 €/MWh.
  4. Κόστος εκπροσώπησης και αποκλίσεων μέσω ΦΟΣΕΤΕΚ (Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου) ή ΦΟΣΕ (Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης) που αναμένεται να προσφέρουν τις πιο συμφέρουσες τιμές για τους Παραγωγούς: 4 – 8,5 €/MWh.
  5. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται μηνιαίως για το σύνολο των έργων της κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ βάσει της Ειδικής Τιμής Αγοράς ΕΤΑ. Αυτή η διακύμανση σε ετήσια βάση μπορεί να φτάσει και 0,4€/MWh χαμηλότερα σε σχέση με την Τιμή Αναφοράς Χ, για την τεχνολογία των Αιολικών Πάρκων όπως έχουν δείξει σχετικές προσομοιώσεις.
Οι παραπάνω χρεώσεις, αν υπολογιστούν στην ανώτατη τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας, δηλ. στα 90€/MWh για τα αιολικά,αθροίζονται περίπου στα 8 έως 13,8€/MWh, δηλαδή μπορούν να αποτελέσουν πάνω από το 15% μιας προσφοράς!
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι πρόκειται για σημαντικές πρόσθετες χρεώσεις, που επηρεάζουν αισθητά τα τελικά έσοδα των παραγωγών, και οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν υπ’ όψη στις προσφορές τους, αλλιώς μπορούν να κρύβουν δυσάρεστες και μακροχρόνια αρνητικές εκπλήξεις για τους «επιτυχόντες» στους επερχόμενους διαγωνισμούς.

Πηγή: capital.gr