Η επερχόμενη δημοπρασία, η οποία χρηματοδοτείται από τα έσοδα του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ μέσω του Ταμείου Καινοτομίας , θα βασιστεί στην επιτυχία του περσινού πιλοτικού προγράμματος και θα συμβάλει περαιτέρω στην παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη με την απομάκρυνση του κινδύνου επενδύσεων με δημόσια στήριξη. Αυτοί οι Όροι και Προϋποθέσεις δημοσιεύονται παράλληλα με την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης σήμερα σχετικά με ένα σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση νόμου σχετικά με τον ορισμό του υδρογόνου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, που αποτελεί άλλο ένα σκέλος του έργου της Επιτροπής για περαιτέρω υποστήριξη της ανάπτυξης μιαςανταγωνιστικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής αγοράς υδρογόνου.
Η δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου θα ανοίξει στις 3 Δεκεμβρίου 2024, με ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών με προϋπολογισμό έως 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι επιλεχθέντες θα λάβουν σταθερό ασφάλιστρο σε €/kg παραγόμενου υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές, για δέκα χρόνια λειτουργίας. Η οικονομική στήριξη θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του κόστους παραγωγής και της τιμής που είναι έτοιμοι να πληρώσουν οι αγοραστές για το ανανεώσιμο υδρογόνο. Προκειμένου να υποστηριχθεί η απαλλαγή από τις εκπομπές του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, προβλέπεται επίσης ειδική κατανομή χρηματοδότησης για παραγωγούς που θα πουλήσουν το ανανεώσιμο υδρογόνο τους σε πελάτες από τον ναυτιλιακό τομέα.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δεύτερη δημοπρασία περιλαμβάνουν νέες απαιτήσεις ανθεκτικότητας, που βασίζονται στα διδάγματα της πιλοτικής δημοπρασίας και διευκολύνουν τη συνεισφορά της χρηματοδότησης της ΕΕ στους στόχους του νόμου Net–Zero Industry Act (NZIA). Τα έργα θα αξιολογηθούν βάσει ενός νέου κριτηρίου: «Επίτευξη ασφάλειας εφοδιασμού βασικών αγαθών και συμβολή στη βιομηχανική ηγεσία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης». Η Επιτροπή θα διασφαλίσει επίσης ότι παρέχεται υποστήριξη σε ασφαλείς διαδικασίες παραγωγής στην Ευρώπη μέσω των κατάλληλων απαιτήσεων ασφάλειας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
Περισσότερες πληροφορίες για τις δημοπρασίες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου μπορείτε να βρείτεεδώ.