Όταν ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του ΟΛΠ στην Cosco, αρκετοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα ξεκλειδώσει μια σειρά από άλλες συνεργασίες και επενδύσεις σε διαφορετικούς τομείς, όπως η ενέργεια.
Πράγματι, τους τελευταίους μήνες έχουν εκδηλωθεί μια σειρά από επενδυτικές κινήσεις κινεζικών εταιρειών στον ενεργειακό τομέα με αποκορύφωμα την επένδυση της State Grid στον ΑΔΜΗΕ, την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, όπου η κινεζική εταιρεία απέκτησε το 24%.
Παράλληλα με την επένδυση της State Grid η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει διερευνητικές συνεργασίες, υπογράφοντας μια σειρά από μνημόνιο με κινεζικές εταιρείες. Αποκορύφωμα η συμφωνία με την κινεζική CMEC για το περίφημο project Μελίτη, μια συμφωνία της οποίας η τύχη συνδέεται με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΚΟ.
Προ ημερών είχαμε ωστόσο και μια ακόμη συμφωνία, που σηματοδοτεί την επιστροφή των Κινέζων και στην αγορά της ανανεώσιμης ενέργειας και ειδικότερα στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Συγκεκριμένα παράλληλα με τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης υπεγράφη μεταξύ της κινεζικής Spi Energy και της Thermi Taneo VC Fund (TTF) συμφωνία για την πώληση φωτοβολταϊκων έργων συνολικής ισχύος 7,5 MW.
Η πώληση των 4 φωτοβολταϊκών που βρίσκονται στη Β. Ελλάδα θα ολοκληρωθεί εντός 18μήνου. Η Spi Energy είναι εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενώ αναπτύσσει και λειτουργεί έργα σε Κίνα, Ιαπωνία, Αμερική και Ευρώπη (Αγγλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία).
Στον τομέα των ΑΠΕ επίσης, η ΔΕΗ στα τέλη Αυγούστου προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για κοινή δραστηριότητα στις ΑΠΕ με κινεζικό όμιλο. Συγκεκριμένα η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπέγραψε συμφωνία με το Sumec Group (πράσινη θυγατρική του ομίλου Sinomach) βάσει της οποίας θα προωθηθούν από κοινού έργα ΑΠΕ, εξοικονόμησης ενέργειας και δραστηριότητες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών εντός και εκτός Ελλάδος (στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης).
Εξάλλου ενδιαφέρον για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα έχει εκδηλώσει και ο όμιλος Shenzhen Energy που δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα του τομέα της ενέργειας τόσο στη θερμική παραγωγή όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Shenzhen που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2014 εμφανίζεται να έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον της.
Τέλος σχετική με την «κινεζική» κινητικότητα στον ενεργειακό τομέα το τελευταίο διάστημα εντάσσεται και το μνημόνιο του ομίλου Κοπελούζου με το Shenhua Group Corporation, (παραγωγή και εμπόριο άνθρακα). Το μνημόνιο προσβλέπει στην προώθηση συνεργασιών για την αναβάθμιση μονάδων παραγωγής και την υλοποίηση έργων υποδομής στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr