Κερδίζει τη μάχη της διακοψιμότητας η Bιομηχανία

Στις Βρυξέλλες έχει φτάσει σύμφωνα με πληροφορίες το επίσημο αίτημα του υπουργείου ενέργειας για 3ετή παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας. Πρόκειται για το μέτρο που εξασφαλίζει στη Bιομηχανία έσοδα μέσω δημοπρασιών για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος, όταν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας (διακόπτει την κατανάλωση προσφέροντας στο σύστημα διαθέσιμη ενέργεια για την κάλυψη άλλων αναγκών).
Με τον τρόπο αυτό παρέχεται μια εφεδρική υπηρεσία για την ευστάθεια του συστήματος και ταυτόχρονα οι ενεργοβόροι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές εξασφαλίζουν ένα επιπλέον έσοδο που μειώνει τα ενεργειακά τους κόστη και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους.
Η παράταση του μέτρου θα είναι τριετής (η τρίτη χρονιά συναρτάται με τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού) και επί της ουσίας ο μηχανισμός παραμένει ο ίδιος με το μέτρο που ίσχυσε πέρυσι.
Εδώ να σημειωθεί ότι πέρυσι κατά την ενεργειακή κρίση του περασμένου χειμώνα η συνεισφορά της Βιομηχανίας και της διακοψιμότητας ήταν καθοριστική. Μάλιστα όπως αποκάλυψε η πρόσφατη έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης “το ελληνικό ηλεκτρικό δίκτυο σχεδόν κατέρρευσε σε δύο περιστάσεις τον Ιανουάριο και οι διακοπές αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή.
Η αποτυχία της αγοράς να απεικονίσει την υψηλή ζήτηση στις τιμές οδήγησε σε αποτροπή των εισαγωγών και σε εξαγωγές”. Εκείνη την περίοδο το μέτρο της διακοψιμότητας προσέφερε καθοριστική ανάσα στο σύστημα που δοκιμάστηκε.
Σε ό,τι αφορά τέλος το αίτημα για τη διακοψιμότητα να σημειωθεί ότι αναμένεται να εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα ή στις αρχές του 2018 εντούτοις καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να δοθεί μια προκαταρκτική έγκριση, προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα δημοπρασίες, καθώς ο χειμώνας αναμένεται να είναι αρκετά στενός από άποψη ενεργειακής επάρκειας λόγω της χαμηλής στάθμης των υδροηλεκτρικών. Για αυτό λοιπόν κρίνεται ότι θα πρέπει μεταξύ άλλων και το μέτρο της διακοψιμότητας να είναι διαθέσιμο στο διαχειριστή.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr