Κίνητρα για επενδύσεις στα δίκτυα ενέργειας δίνει η Γερμανία, καθώς η ρυθμιστική αρχή της χώρας επιδιώκει να προσελκύσει κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την επέκταση των υποδομών. Υπόσχεται μεγαλύτερη απόσβεση για τους επενδυτές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Γερμανίας, στο πλαίσιο μιας απόφασης που πιθανώς θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος για τους καταναλωτές, γράφει το Bloomberg.
Ο οργανισμός Bundesnetzagentur (BNetzA) δεσμεύθηκε να αυξήσει τις αποδόσεις των επενδυτών κατά 40%, με στόχο να προσελκύσει κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει μια τεράστια επέκταση στις υποδομές που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση.
Η βελτίωση των δικτύων έχει ζωτική σημασία για την ανταπόκριση στις συνεχώς αυξανόμενες ροές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο το κόστος θα μεταφερθεί στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, που ήδη αντιμετωπίζουν από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.
Η ρυθμιζόμενη απόδοση κεφαλαίου για τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου, η οποία καθορίζει και την απόδοση που θα μπορούν να προσφέρουν στους επενδυτές, θα οριστεί στο 7,09% για νέες επενδύσεις από την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον BNetzA.
«Θέλουμε να δώσουμε ισχυρά κίνητρα», δήλωσε ο πρόεδρος της υπηρεσίας, Κλάους Μίλερ. Η ρυθμιστική αρχή είπε επίσης ότι θέλει να δώσει μεγαλύτερες διασφαλίσεις στους φορείς εκμετάλλευσης αναθεωρώντας τα ποσοστά ετησίως, επιμένοντας ωστόσο ότι η πρόσθετη επιβάρυνση για τους καταναλωτές «πρέπει να περιοριστεί στο απολύτως απαραίτητο».
Το ενεργειακό κόστος σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι. Στη Γερμανία, ωστόσο, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν σε διπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο. Για να μειώσει την πίεση προς τη βιομηχανία και να αποτρέψει τη φυγή των εταιρειών στο εξωτερικό, η κυβέρνηση δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει ένα πρόγραμμα επιδότησης 30 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις έντασης ενέργειας.
Η Γερμανία έχει στόχο να παράγει το 80% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το τέλος της δεκαετίας, κάτι που συνεπάγεται τεράστιες δαπάνες για ενεργειακά δίκτυα. Τα δίκτυα αποτελούν συνήθως επιθυμητές επενδύσεις, επειδή ο έλεγχος των τιμών παρέχει προβλέψιμες αποδόσεις, αλλά οι Γερμανοί πάροχοι παραπονούνται εδώ και καιρό ότι η απόσβεση δεν συμβαδίζει με τις αποδόσεις.
Ο προτεινόμενος νέος ρυθμός απόδοσης μπορεί «να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα», ανέφεραν σε κοινή δήλωση οι τέσσερις φορείς εκμετάλλευσης γραμμών υψηλής τάσης της χώρας – Amprion, TenneT, 50Hertz και TransnetBW.
«Απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις για την επιτυχή επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας» και οι φορείς εκμετάλλευσης «βρίσκονται σε σκληρό διεθνή ανταγωνισμό για επενδυτικά κεφάλαια», πρόσθεσαν.
Ο Σύνδεσμος Δημοτικών Επιχειρήσεων, που εκπροσωπεί τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων διανομής, χαρακτήρισε την πρόταση «απογοητευτική» και «μη ικανοποιητική», λέγοντας ότι το ποσοστό είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι απαιτείται.
Οι εταιρείες μπορούν πλέον να συμμετάσχουν σε δημόσια διαβούλευση με τον BNetzA. Η τελική απόφαση για το ύψος της απόδοσης εξακολουθεί να εξαρτάται από την εφαρμογή νόμου που δίνει περισσότερη εξουσία στη ρυθμιστική αρχή και ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος. Η νομοθεσία απαντάει σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2021, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία έπρεπε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζει τα ενεργειακά τέλη.

Πηγή: kathimerini.gr