Κίνδυνος ενεργειακής ανεπάρκειας από πρόωρη οικονομική απόσυρση μονάδων

Το ενδεχόμενο να ξεμείνει η Ελλάδα από ρεύμα λόγω πρόωρης οικονομικής απόσυρσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, έχει ήδη αρχίσει να συζητείται εκτός των ελληνικών συνόρων.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται δημοσίευμα του εξειδικευμένου portal ICIS, με τίτλο «Το νέο μοντέλο αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού το χειμώνα».
Το δημοσίευμα, με αφορμή το σχέδιο για το νέο Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευέλικτης Ισχύος (ΜΜΑΕΙ), που η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έθεσε πριν από περίπου δυο μήνες σε διαβούλευση, και τις απόψεις των φορέων που συμμετείχαν σε αυτήν, παρουσιάζει τους κινδύνους για τη βιωσιμότητα μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας.
Εκτενής αναφορά γίνεται στην έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ). Ο ΕΣΑΗ εκτιμά πως εφόσον δεν τροποποιηθεί το σχέδιο που παρουσίασε η ΡΑΕ, και καταλήξει να κοινοποιηθεί, όπως παρουσιάστηκε στη διαβούλευση, τότε θα ανοίξει ένας ατέρμονος κύκλος διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp). Σαν αποτέλεσμα, θα προκύψει σημαντική καθυστέρηση που μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για την οικονομική βιωσιμότητα κάποιων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και κατ’ επέκταση για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας ήδη από τον προσεχή χειμώνα.
Εκπρόσωπος του ΕΣΑΗ, μιλώντας στο ICIS, κάνει λόγο για αλλαγές που στερούνται επαρκούς τεκμηρίωσης, ιδιαίτερα καθώς δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχες αλλαγές στις συνθήκες της αγοράς ή στις ανάγκες του συστήματος που θα δικαιολογούσαν αυτές τις διαφοροποιήσεις στον ΜΜΑΕΙ. Μεταξύ των αλλαγών που είχε παρουσιάσει η ΡΑΕ στο σχέδιο για το νέο μηχανισμό είναι και το ύψος της αμοιβής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (ΔΕΗ και ιδιωτών), καθώς αυτό θα καθορίζεται κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών.
Οι τελευταίες έχουν – σύμφωνα πάντα με την πρόταση της ΡΑΕ – ένα ανώτατο όριο προσφορών τις 25.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, τη στιγμή που ο προηγούμενος μηχανισμός καθόριζε ως εύλογο τίμημα τα 45.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.
Ωστόσο, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι λαμβάνοντας υπόψη πως ο διαγωνισμός θα είναι μειοδοτικός ούτε τα 25.000 ευρώ ανά μεγαβάτ δεν είναι εξασφαλισμένα και η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε εξωφρενικά χαμηλή αποζημίωση των μονάδων.
Από την πλευρά του ο ενεργειακός όμιλος ENGIE σημειώνει ότι το πλαφόν της αμοιβής πρέπει να είναι εφάμιλλο άλλων παραπλήσιων μηχανισμών, και να αυξηθεί στα 75.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, προκειμένου να διαμορφωθεί στο πλαίσιο των διαγωνισμών σε χαμηλότερα επίπεδα, που θα εξασφαλίζουν ωστόσο βιώσιμες αποζημιώσεις για τις μονάδες παραγωγής.
Τέλος, σύμφωνα με το προσχέδιο της ΡΑΕ, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα συμμετέχουν με το 18% της συνολικής ονομαστικής τους ισχύος στο μηχανισμό, δηλαδή με περίπου 0,6GW. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το ποσοστό έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.

Γράφει ο Γιώργος Φιντικάκης – Πηγή: www.liberal.gr