Κίνα: Σε λειτουργία ο πρώτος ηλιακός θερμοηλεκτρικός σταθμός

Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε ο πρώτος εμπορικός ηλιακός θερμοηλεκτρικός σταθμός, ο οποίος προγραμματίζεται να παράξει ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε αρμόδιος φορέας.

Ο ηλιακός θερμοηλεκτρικός σταθμός «Delingha» ο οποίος αποτελεί τμήμα της Ομάδας Γενικής Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας (CGN) στην βορειοδυτική επαρχία Τσινγκχάι, πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμαστική του λειτουργία στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε η εταιρία.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε από την Εθνική Διοίκηση Ενέργειας το 2016 έχει εγκατεστημένη ισχύ 50 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, που ισοδυναμεί με την ισχύ που παράγεται από 60.000 τόνους άνθρακα ετησίως.

Πηγές της Ομάδας Γενικής Πυρηνικής Ενέργειας δήλωσαν οτι ο σταθμός έχει τη δυνατότητα να αντανακλά το φως του ήλιου σε έναν κεντρικό δέκτη για τη θέρμανση του νερού, το οποίο παράγει ατμό που τροφοδοτεί μία τουρμπίνα για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Είναι η πρώτη φορά στην Κίνα που η τεχνολογία τίθεται σε εμπορική χρήση.

Χτισμένη σε ένα αραιοκατοικημένο οροπέδιο, η μονάδα αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες της Κίνας για την επίτευξη του στόχου να παράξει το 20% της συνολικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.


Πηγή: www.insider.gr