Παρά την επικείμενη οικονομική αβεβαιότητα, η όρεξη των επενδυτών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένει ισχυρή. Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο 2020, οι δημοπρασίες για έργα χωρητικότητας ήταν αυξημένες κατά 15% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, καταγράφοντας νέο ρεκόρ.
Ταυτόχρονα, τα μερίδια των εισηγμένων κατασκευαστών του κλάδου υπερέχουν σε σχέση με τους μεγάλους δείκτες, κάτι το οποίο οφείλεται στις προσδοκίες της υγιούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα. Τον Οκτώβριο του 2020, οι μετοχές των εταιρειών ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως είχαν υπερδιπλασιαστεί σε αξία σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019.
Όπως σημειώνεται σε πρόσφατη αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), σε αντίθεση με όλα τα άλλα καύσιμα, οι ανανεώσιμες πηγές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα καταγράψουν άνοδο κατά σχεδόν 7% το 2020.
Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αναμένεται να μειωθεί κατά 5% – αλλά οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις, η προτεραιότητα πρόσβασης στο δίκτυο και η συνεχής εγκατάσταση νέων μονάδων υποστηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξη της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Το καθαρό αποτέλεσμα είναι μια συνολική αύξηση της ζήτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 1% το 2020.
«Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προσαρμόστηκε γρήγορα στις προκλήσεις της κρίσης του COVID-19. Έχουμε αναθεωρήσει την πρόβλεψη του IEA για προσθήκες παγκόσμιας ανανεώσιμης χωρητικότητας το 2020 κατά 18% από την προηγούμενη πρόβλεψή μας τον Μάιο. Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι καθυστερήσεις στην κατασκευή επιβράδυναν την πρόοδο των έργων ανανεώσιμης ενέργειας τους πρώτους έξι μήνες του 2020. Ωστόσο, η κατασκευή εργοστασίων και η κατασκευαστική δραστηριότητα αυξήθηκαν γρήγορα και οι διοικητικές προκλήσεις έχουν επιλυθεί ως επί το πλείστον με τη χαλάρωση των διασυνοριακών περιορισμών από τότε. Τα νέα στοιχεία δείχνουν μια ταχύτερη ανάκαμψη στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα», αναφέρει ο ΙΕΑ.
Συγκεκριμένα, με την καθοδήγηση της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, η καθαρή εγκατεστημένη ανανεώσιμη χωρητικότητα θα αυξηθεί κατά σχεδόν 4% παγκοσμίως το 2020, φτάνοντας τα 200 GW.
Η προσθήκη επιπλέον δυναμικότητας σε καλό δρόμο για αύξηση ρεκόρ σχεδόν 10% το 2021. Σε αυτό συμβάλουν δύο παράγοντες: Πρώτον, η λειτουργία καθυστερημένων έργων σε αγορές όπου οι αλυσίδες εφοδιασμού είχαν διαταραχθεί.
Έγκαιρα κυβερνητικά μέτρα σε βασικές αγορές – τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες – έχουν επιτρέψει στους υπευθύνους να ολοκληρώσουν έργα . Δεύτερον, η ανάπτυξη πρόκειται να συνεχιστεί το 2021 σε ορισμένες αγορές – όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μέση Ανατολή και η Λατινική Αμερική.
Σημειώνεται ότι η Ινδία αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής στην άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2021, με τις ετήσιες προσθήκες της χώρας να διπλασιάζονται σε σχέση με το 2020.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δυναμικότητα αναμένεται επίσης να αυξηθεί το 2021. Αυτό οφείλεται κυρίως σε έργα που είχαν προηγουμένως δημοπρατηθεί στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η ανάπτυξη υποστηρίζεται από τις πολιτικές των κρατών μελών για την επίτευξη του στόχου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του μπλοκ το 2030 και από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που παρέχει χρηματοδότηση και επιχορηγήσεις χαμηλού κόστους.
Ομοίως, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανακάμπτουν το 2021.

Πηγή: insider.gr