Η Siemens σύναψε περισσότερες από δέκα συμφωνίες με Κινέζους εταίρους για την υποστήριξη και τη διερεύνηση ευκαιριών σχετικά με την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI). Στη Διεθνή Σύνοδο για την Πρωτοβουλία Belt and Road της Siemens, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 1.000 ηγέτες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, επενδυτών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και think tanks, από περισσότερες από 30 χώρες και περιφέρειες.
Η συνεργασία, που υπογράφηκε με μια σειρά κορυφαίων κινεζικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της China Gezhouba Group Corporation International Engineering Co., Ltd., της Guangdong Yuedian Group Co., Ltd., της China National Chemical Engineering Group Corporation Ltd. (CNCEC), της China Railway Construction Corporation (International) Ltd., της China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) και της China Resources Cement Holdings Ltd., καλύπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη διαχείριση της ενέργειας, την τεχνολογία κτηρίων και τα ευφυή συστήματα βιομηχανικής παραγωγής, στοχεύοντας στη δυναμική των αγορών σε χώρες και περιοχές, όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Νιγηρία, η Μοζαμβίκη καθώς και η Νότια Αμερική.
«Ως μακροχρόνιος και εδραιωμένος εταίρος της Κίνας και των βιομηχανιών της, υποστηρίζουμε το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Belt and Road και κάνουμε ένα ακόμη σταθερό βήμα προς τα εμπρός σε μεγαλύτερη κλίμακα και ευρύτερο πεδίο εφαρμογής», δήλωσε ο Joe Kaeser, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG, που ήταν παρών κατά την υπογραφή των συμφωνιών  στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου Belt and Road στο Πεκίνο. «Η Πρωτοβουλία BRI έχει αποδειχθεί ότι είναι μια σοφή και ισχυρή δύναμη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των υποδομών ήδη σε πολλές συμμετέχουσες χώρες. Η Siemens βρίσκεται στη μοναδική θέση που της επιτρέπει να διασφαλίζει τη βιώσιμη επιτυχία της BRI, μέσω του τεράστιου χαρτοφυλακίου τεχνολογίας της, της βαθιάς γνώσης των αναγκών της τοπικής αγοράς, με βάση ένα μακροχρόνιο τοπικό αποτύπωμα στις αντίστοιχες οικονομίες καθώς και της ικανότητάς της να δημιουργεί τοπική αξία για τις κοινωνίες αυτές».
Η Siemens συγκαταλέγεται στις πρώτες εταιρείες παγκοσμίως που συνεργάζονται με κινεζικές εταιρείες EPC (Μελέτης, Προμήθειας και Κατασκευής) στην προσπάθειά τους να επεκταθούν παγκοσμίως. «Η Πρωτοβουλία BRI έχει να κάνει με την κατασκευή υποδομών και γεφυρών. Έχει να κάνει με γέφυρες που συνδέουν τις κοινωνίες, τις οικονομίες και τους πολιτισμούς αλλά και με τις γέφυρες μεταξύ των φυσικών υποδομών και του ψηφιακού κόσμου», δήλωσε ο Cedrik Neike, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens AG. «Η Siemens είναι η νούμερο ένα εταιρεία υποδομών όταν πρόκειται για τη σύνδεση αυτών των κόσμων και τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ψηφιακού οικοσυστήματος. Είναι όραμά μας να συν-δημιουργήσουμε έναν “ψηφιακό δρόμο μεταξιού”».  
Η Siemens συνεργάζεται με πάνω από 100 κορυφαίες κινεζικές EPCs σε περισσότερες από 100 χώρες και περιφέρειες για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Για παράδειγμα, η Siemens βοήθησε την China Tianchen Engineering να πετύχει τη μεγαλύτερη παραγγελία που έχει εξασφαλίσει ποτέ κινεζική εταιρεία στην Τουρκία, για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια ανθρακικού νατρίου στον κόσμο.
Το έργο αυτό, που τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη του 2017, προώθησε σε μεγάλο βαθμό τις τουρκικές εξαγωγές και δημιούργησε περίπου 2.000 τοπικές θέσεις εργασίας. Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2017, η Siemens στήριξε την China Machinery Engineering Corporation (CMEC) προκειμένου να εισέλθει στην πιο εξελιγμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, κερδίζοντας τον πρώτο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας H-class που ανήκε σε EPC, το Punjab Power Plant Jhang στο Πακιστάν.
 Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα είναι σε θέση να παρέχει ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί στη συνολική κατανάλωση περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων νοικοκυριών στο Πακιστάν.
«Συνδέοντας πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς της Πρωτοβουλίας BRI, παρέχοντας καινοτόμες και ψηφιακές τεχνολογίες και συνεργαζόμενοι στενά με τους Κινέζους εταίρους μας, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε μια επιτυχημένη, ανοιχτή και δίκαιη διεθνή συνεργασία», δήλωσε ο Lothar Herrmann, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Greater China. Ο Carsten Hasbach, επικεφαλής της Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στη Ρωσία, θα ηγηθεί του νέου γραφείου της Πρωτοβουλίας BRI στο Πεκίνο. «Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε τον Carsten Hasbach, ο οποίος θα είναι επικεφαλής του γραφείου B&R της Siemens στο Πεκίνο, με κύριο καθήκον να διευκολύνει και να ενισχύει την αλληλεπίδραση με τους διαφορετικούς φορείς», εξηγεί ο Herrmann.