Η ABB άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο 20 εκατ.€ στο Evergem, κοντά στη Γάνδη του Βελγίου, όπου πραγματοποιούνται διεργασίες χύτευσης με έγχυση, για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλείς, έξυπνες και βιώσιμες λύσεις ηλεκτροκίνησης στην Ευρώπη.
Η σύγχρονη μονάδα έχει χτιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις πιο πρόσφατες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης μέσω της εγκατάστασης νέων μηχανών χύτευσης με έγχυση, ψηφιακών τεχνολογιών και λύσεων αυτοματισμού. Η εν λόγω μονάδα αντικαθιστά μια υπάρχουσα εγκατάσταση, που εντάχθηκε στον όμιλο της ABB ως μέρος της εξαγοράς της GE Industrial Solutions το 2018.
Στον συγκεκριμένο χώρο θα παράγονται πίνακες διανομής ισχύος, οι οποίοι θα περιέχουν στο εσωτερικό τους ηλεκτρολογικό εξοπλισμό διανομής ηλεκτρικού ρεύματος όπως διακόπτες ισχύος, ασφάλειες, διακόπτες και μετρητές, διασφαλίζοντας ασφαλή διανομή, μέτρηση και έλεγχο ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα αστικά, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια.

Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς των πινάκων που προορίζονται για ηλεκτρολογικό εξοπλισμό προβλέπεται να αυξηθεί από 7,42 δις δολάρια το 2024 σε 13,15 δις δολάρια έως το 2032 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για νέα κτίρια, του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων κτιρίων με πιο αποτελεσματικά και αξιόπιστα ηλεκτρικά συστήματα και της εξέλιξης στον τομέα της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το νέο εργοστάσιο στο Evergem αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Mission to Zero™ της ABB για τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) στις εγκαταστάσεις της ABB, ενώ βοηθά τους πελάτες της να μειώσουν τις εκπομπές GHG, παρέχοντας έναν οδηγό απανθρακοποίησης, τον οποίο μπορούν να εφαρμόσουν. Η πρωτοβουλία αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές CO2e κατά περισσότερους από 6.700 τόνους και την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο από 9.400 MWh ετησίως σε σύγκριση με το 2019 και την προηγούμενη εγκατάσταση. Τα μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του ενεργειακού κόστους κατά περίπου 2,5 εκατ.€ ετησίως.

Εξοπλισμένο με ενεργειακά αποδοτικά μηχανήματα, αναμένεται ότι το 10% της ενέργειας που χρειάζεται το εργοστάσιο για τη λειτουργία του θα παράγεται από 1.330 ηλιακούς συλλέκτες στον τελευταίο όροφο, ενώ το υπόλοιπο θα προέρχεται από πιστοποιημένες προμήθειες πράσινης ενέργειας. Ο φωτισμός LED, οι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων (EV), οι αντλίες θερμότητας, τα κυκλώματα νερού ψύξης και μια νέα μονάδα εξαερισμού συμβάλλουν επίσης στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών άνθρακα.
Το εργοστάσιο στο Evergem θα παρακολουθεί και θα βελτιστοποιεί συνεχώς τη χρήση ενέργειας, αξιοποιώντας τις ψηφιακές λύσεις της ABB, όπως το ABB Ability™ Building Analyzer, το οποίο παρακολουθεί τα δεδομένα και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε πραγματικό χρόνο και παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό, σε συνδυασμό με τη χρήση «πράσινης» ενέργειας και αντλιών θερμότητας, διευκολύνει επίσης τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2. Πρόσθετες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως ένα σύστημα διαχείρισης κτιρίων, θα ενσωματωθούν τους επόμενους μήνες για να υποστηρίξουν περαιτέρω την επίτευξη της ενεργειακής απόδοσης.

«Η προσέγγιση Mission to Zero™ στο Evergem είναι ένα σημαντικό παράδειγμα του στόχου μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και της δέσμευσής μας να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μία πιο αειφόρα βιομηχανία», δήλωσε ο Mike Mustapha, Πρόεδρος του τμήματος Smart Buildings της ABB Electrification. «Αυτή η προηγμένη εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιήσει όχι μόνο τις τρέχουσες, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες, ενώ θα συνεχίσει να συνδυάζει τις ψηφιακές τεχνολογίες με μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Evergem και μετά το 2024».
Προκειμένου να δημιουργήσει μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η ABB ακολουθεί μια αυστηρή προσέγγιση net-zero, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και σύμφωνα πάντα με το Πρότυπο Net-Zero της πρωτοβουλίας Science Based Targets (SBTi). Η ABB συνεργάζεται με τους πελάτες της για την αποφυγή εκπομπών ρύπων και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ένα επεκτάσιμο πρόγραμμα, το Mission to Zero™, καλύπτει την παραγωγή και τη διαχείριση ενέργειας και τον αυτοματισμό κτιρίων για βιομηχανικές και εμπορικές λειτουργίες.