Τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για δημόσια εγγραφή του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, ώθησαν τη χώρα «να σκεφτεί το αδιανόητο», μεταδίδει το Reuters.
Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, η χώρα προσπάθησε να πείσει πετρελαιοπαραγωγούς σε όλο τον κόσμο να συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής. Πριν τη συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη τον Νοέμβριο, Σαουδάραβες αξιωματούχοι οπλίστηκαν με ένα άνευ προηγουμένου διαπραγματευτικό χαρτί: αν οι παραγωγοί δεν έκλειναν συμφωνία, το βασίλειο θα αποχωρούσε εντελώς από το καρτέλ.
Η στρατηγική αυτή εγκρίθηκε από τα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, τόνισαν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση. Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να πιέσει με αυτόν τον τρόπο, δεν πάρθηκε μόνο για τη διασφάλιση της ομαλότητας στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας. Ταυτόχρονα οδηγήθηκε από μια επιθυμία να κινηθούν ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου για να μεγιστοποιηθεί η αποτίμηση της Saudi Aramco πριν την IPO, τόνισαν οι πηγές.
Τελικά ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε αυτή την επιλογή, καθώς τα μέλη του καρτέλ και παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, μεταξύ τους και η Ρωσία, συμφώνησαν τα Δεκέμβριο να μειώσουν την παραγωγή περίπου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Το πρακτορείο, ωστόσο, επισημαίνει ότι και μόνο το γεγονός πως εξετάστηκε μια τέτοια κίνηση, δείχνει το πώς η αρχική δημόσια προσφορά της Aramco – που αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία – αναγκάζει το βασίλειο να ξανασκεφτεί τις πολιτικές του στο θέμα του ΟΠΕΚ.
Η στάση του Ριάντ αντανακλά μετατόπιση, εξηγούν αυτά τα πρόσωπα, από τον ρόλο που είχε εδώ και δεκαετίες, κατά τον οποίο υπερασπιζόταν την αυτοσυγκράτηση και προσπαθούσε να πείσει άλλα μέλη, όπως η Αλγερία, η Βενεζουέλα και το Ιράν, πως οι τιμές που αυξάνονται υπερβολικά γρήγορα ωφελούν παρόχους εναλλακτικής ενέργειας.
«Η Σαουδική Αραβία είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ”γεράκι” στην τιμή», τόνισε πηγή από τα υψηλά κλιμάκια του ΟΠΕΚ. Όπως σχολίασε αυτό το πρόσωπο, ο ίδιος εξεπλάγη από το πόσο γρήγορα απομακρύνθηκε το βασίλειο από την πολιτική προτεραιότητας στο μερίδιο αγοράς με μέγιστη άντληση πετρελαίου, στο να υποστηρίζει τις μειώσεις παραγωγής μετά την απόφασή της να βγάλει στην αγορά την Aramco.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας και ο ΟΠΕΚ δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες. Πάντως, το πρακτορείο συμπληρώνει ότι η IPO εγείρει επίσης ερωτήματα για το μελλοντικό ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΠΕΚ, καθώς το βασίλειο θα είναι το μοναδικό μέλος με κρατική εταιρία πετρελαίου να διαπραγματεύεται σε αγορά του εξωτερικού.
Αυτό με τη σειρά του εγείρει ερωτήματα για το μέλλον του ίδιου του ΟΠΕΚ, δεδομένου ότι το βασίλειο έχει σταθεί κινητήριος δύναμη για το καρτέλ από τη γένεσή του, σχεδόν 60 χρόνια πριν.
Πηγή: www.kerdos.gr