Η Κίνα θα τηρήσει την συμφωνία του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της, παρά την εντολή από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την κατάργηση της πολιτικής κλιματικής αλλαγής της εποχής Ομπάμα.

Κύριος στόχος του Τραμπ είναι η κατάργηση του Σχεδίου Καθαρής Ενέργειας του Ομπάμα, το οποίο προβλέπει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από μονάδες παραγωγής άνθρακα, ένα βασικό κομμάτι της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από σχεδόν 200 χώρες στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τον Λου Κανγκ, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η κλιματική αλλαγή είναι μια κοινή πρόκληση για όλους, και η συμφωνία του Παρισιού είναι ένα ορόσημο που προέκυψε από τη σκληρή δουλειά της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Κίνα είναι πρόθυμη να παρουσιαστεί ως ηγέτιδα στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ειδικά με τον Τραμπ να την απορρίπτει στο παρελθόν ως «φάρσα».
«Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να ακολουθήσουν την εποχή, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και να λάβουν προληπτικά μέτρα για να προωθήσουν την από κοινού εφαρμογή της συμφωνίας αυτής», δήλωσε ο Κανγκ σε συνέντευξη Τύπου.
«Όσο και να αλλάξουν οι πολιτικές των άλλων χωρών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η αποφασιστικότητα, οι στόχοι και η πολιτική της Κίνας δεν θα αλλάξουν, ως υπεύθυνη μεγάλη αναπτυσσόμενη χώρα», πρόσθεσε.
«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας, ώστε να προωθήσουμε από κοινού την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο, που θα δημιουργήσει ένα ακόμα καλύτερο μέλλον για την επόμενη γενιά».
Η συμφωνία του Παρισιού προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το δεύτερο μισό του αιώνα ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη έως τους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Κάθε χώρα έχει υποβάλει εθνικά σχέδια για να μειώσει τις εκπομπές της.

Πηγή: www.naftemporiki.gr