Η ΕΕ έχει επιτύχει τον στόχο της για πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στο 90% της δυναμικότητας πολύ πάνω από 2 μήνες πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η GasInfrastructureEurope. Αυτό το επίτευγμα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, όταν οι χώρες της ΕΕ πέτυχαν τον στόχο του 90% στις 18 Αυγούστου.
Με στόχο τη βελτιστοποίηση της προετοιμασίας της ΕΕ για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, ο κανονισμός για την αποθήκευσηφυσικού αερίου (ΕΕ/2022/1032) του Ιουνίου 2022 έθεσε δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για πλήρωση εγκαταστάσεων αποθήκευσης κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, με ενδιάμεσους στόχους για τις χώρες της ΕΕ για τη διασφάλιση σταθερής πλήρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι καίριας σημασίας για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να καλύψει έως και το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ τον χειμώνα. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου ανήλθαν σε 1025 TWh ή 90,02% της χωρητικότητας αποθήκευσης (που ισοδυναμεί με μόλις 92 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα [bcm] φυσικού αερίου) στις 19 Αυγούστου.
Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, KadriSimson, δήλωσε:
«Σήμερα έχουμε επιτύχει τον στόχο μας 90% για την ικανότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου για το χειμώνα — πολύ πριν από την προθεσμία της 1ης Νοεμβρίου για το δεύτερο συνεχόμενο έτος. Αυτό υπογραμμίζει την ετοιμότητα της ΕΕ για τον επόμενο χειμώνα, με βάση το εντατικό έργο μας τα τελευταία 2,5 χρόνια.Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, έτσι ώστε τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου να παραμείνουν αρκετά υψηλά κατά τους προσεχείς μήνες, και έτσι ώστε να διατηρήσουμε επίσης την εστίασή μας στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Θέλω επίσης να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να επισημάνω την πολύ πιο δύσκολη κατάσταση στην Ουκρανία, όπου ο ενεργειακός τομέας δέχεται σφοδρές και συνεχείς επιθέσεις από τη Ρωσία. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και να παρέχει την απαραίτητη στήριξη στο ενεργειακό της σύστημα, έτσι ώστε και ο ουκρανικός πληθυσμός να μπορέσει να περάσει με ασφάλεια τον σκληρό χειμώνα που έρχεται».
Ο κανονισμός για την αποθήκευση φυσικού αερίου ήταν ένα από τα ευρύ φάσμα μέτρων που έλαβε η ΕΕ μετά την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την καλύτερη προετοιμασία του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης για τη χειμερινή περίοδο. Αυτό περιλάμβανε επίσης κανόνες έκτακτης ανάγκης για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU, η ΕΕ έλαβε επίσης περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Εκτός από την επιδίωξη της επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης/εξοικονόμησης ενέργειας, αυτό περιλαμβάνει την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Στην πράξη, αυτό έχει σημειωθεί σημαντική στροφή προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), όπου οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής της ΕΕ. Η Νορβηγία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ.