Την ανάγκη επιτάχυνσης του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των ΑΠΕ και τις ενισχύσεις για έργα αμιγούς αποθήκευσης (μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης) και για έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Καραμούζης, μιλώντας στο Fin Forum 2022 που διοργάνωσε η ΕΕΤ.
«Η πράσινη μετάβαση δεν περιλαμβάνει μόνο τις κλασικές ΑΠΕ, αλλά και την αποθήκευση ενέργειας, τις νέες πράσινες τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο, την ενεργειακή αναβάθμιση, τις πράσινες μεταφορές και την αειφόρο χρήση των πόρων», σημείωσε ο κ. Καραμούζης, υπογραμμίζοντας ότι «η αγορά αναμένει επίσης το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για τα οποία ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη 2GW μέχρι το 2030. Η πολιτεία πρέπει επίσης να προχωρήσει γρήγορα τους νέους διαγωνισμούς για τις παραδοσιακές τεχνολογίες ΑΠΕ» και επισημαίνοντας ότι «η πραγματοποίηση της πρώτης ανταγωνιστικής διαδικασίας ΑΠΕ για το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι προς τον Ιούνιο, καθώς έχει καθυστερήσει η προκήρυξη».
«Η ενεργειακή κρίση του τελευταίου διαστήματος και ο πόλεμος που ήρθε να την ενισχύσει έχουν κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρη την ανάγκη για ενεργειακή ανεξαρτησία. Αυτή περνάει ξεκάθαρα από τις ΑΠΕ, αλλά και μεταβατικά θα πρέπει να γίνει σημαντική χρήση του φυσικού αερίου με περισσότερες επιλογές απ’ ό,τι έχουμε σήμερα. Η εθνική αυτή ανάγκη έχει γεωστρατηγική σημασία, αλλά είναι και μια καλή επιχειρηματική επιλογή. Όταν ολοκληρωθεί θα σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις θα έχουν σίγουρη και φθηνή πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια», σημείωσε ο κ. Καραμούζης. «Η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να διοχετεύσει κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ σε έργα ενέργειας και υποδομών αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα υπόλοιπα προγράμματα μέσω ΕΙΒ/EIF και το Ταμείο Υποδομών, εργαλείο το οποίο έχει ενεργοποιήσει αποκλειστικά η Εθνική Τράπεζα», κατέληξε ο κ. Καραμούζης.
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Αναφερόμενος στις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης ο Δημήτρης Βερελής, Head of Development, Sustainable Banking & Bank Relations της Τράπεζας Πειραιώς, επέμεινε στην ταχύτητα που εξασφαλίζει η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης από τις τράπεζες, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τομέα του τουρισμού, που θα επιτρέψει στην επιχείρηση να προλάβει τη σεζόν. «Μόλις εγκριθεί η αίτηση, προχωρεί η συμβασιοποίηση και αρχίζουν οι καταβολές, και άρα η επιχείρηση δεν περιμένει την ολοκλήρωση του έργου για πιστοποίηση και πληρωμή, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στον Αναπτυξιακό», σημείωσε ο κ. Βερελής, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους και του κινδύνου. Το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων καταγράφεται ήδη αυξημένο, σημείωσε ο κ. Βερελής, κάτι που αποτυπώθηκε στις περισσότερες από 400 ενημερωτικές συναντήσεις με πελάτες που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς από τον Ιούνιο, κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες, οι δυνατότητες και οι προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο ανώτερος διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank, Ευάγγελος Καλαμάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται με τη βοήθεια έμπειρων συμβούλων σε συνεργασία με τις τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια διαφανής και απρόσκοπτη διαδικασία με προκαθορισμένους χρόνους ανταπόκρισης. «Το σημαντικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι τα χρήματα θα προκαταβληθούν στις τράπεζες και θα είναι άμεσα διαθέσιμα προς τους φορείς των επιλέξιμων επενδύσεων», συμπλήρωσε ο κ. Καλαμάκης, για να υπογραμμίσει ότι αφενός υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές σχετικά με την επιλεξιμότητα και αφετέρου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προετοιμάσουν λεπτομερή και εμπεριστατωμένα επενδυτικά σχέδια και να είναι διατεθειμένες να αναλάβουν επιπλέον υποχρεώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr