Οι υποστηρικτές του Bitcoin λένε ότι το νόμισμα έχει ανοσία στον κυβερνητικό έλεγχο. «Δεν μπορούν να το σταματήσουν», εκτιμούν. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει κατά τις πρώτες ημέρες, όταν το Bitcoin μπορούσε να εξορύσσεται από ένα συνηθισμένο φορητό υπολογιστή. Αλλά σήμερα, το Bitcoin χρειάζεται απεγνωσμένα άφθονη φτηνή ηλεκτρική ενέργεια. Χωρίς πρόσβαση σε άφθονο ηλεκτρικό ρεύμα, η εξόρυξη Bitcoin δεν μπορεί να συνεχιστεί, και χωρίς εξόρυξη, το Bitcoin θα «πεθάνει» και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ελέγχεται από τις κυβερνήσεις.
Η απελπιστική ανάγκη του Bitcoin για ηλεκτρική ενέργεια προκύπτει από το πρωτόκολλο Proof of Work (POW). Το POW περιγράφεται συχνά ως ένα «περίπλοκο παζλ» που πρέπει να επιλύσουν οι miners του Bitcoin προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα να επαληθεύσουν συναλλαγές και να διεκδικήσουν την ανταμοιβή εξόρυξης.
Αυτό που κάνει το POW είναι να δημιουργεί μία ακολουθία ψηφίων. Οι miners πρέπει να βρουν την ακολουθία. Δεν υπάρχουν ενδείξεις, καμία λογική. Επομένως το μόνο που μπορούν να κάνουν οι miners είναι να μαντέψουν. Όσο περισσότερες εικασίες ανά δευτερόλεπτο, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα να μαντέψουν τη σωστή ακολουθία πριν από έναν άλλο miner. Χρειάζεται απλά ένας πολύ, πολύ γρήγορος υπολογιστής – και πρόσβαση σε απεριόριστο ηλεκτρισμό.
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών ανταποκρίθηκε στη ζήτηση για ταχύτερη επεξεργασία δεδομένων. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο καθένας μπορούσε να βρει ένα Bitcoin από ένα συνηθισμένο φορητό υπολογιστή. Αυτές τις μέρες, χρειάζεστε ένα εξειδικευμένο μηχάνημα εξόρυξης με έναν ειδικό επεξεργαστή γνωστό ως Application-Specific Integrated Circuit (ASIC). Κάτι τέτοιο προφανώς δεν είναι φτηνό.
Περίπου το 80% της εξόρυξης Bitcoin συμβαίνει σήμερα στην Κίνα. Αλλά αναπτύσσεται και σε άλλα μέρη: Ισλανδία, Ιαπωνία, Γεωργία, Τσεχική Δημοκρατία, Ινδία, τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, Βενεζουέλα. Δηλαδή οπουδήποτε με φθηνό και άφθονο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό συμβαίνει επειδή, το μεγαλύτερο κόστος για τους miners Bitcoin είναι η ηλεκτρική ενέργεια.
Το POW χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον δείκτη κατανάλωσης ενέργειας Bitcoin, η εξόρυξη Bitcoin παγκοσμίως χρησιμοποιεί περίπου την ίδια ενέργεια με ολόκληρη την Τσεχική Δημοκρατία. Χρησιμοποιεί αυτή την ενέργεια για να επεξεργαστεί (επί του παρόντος) περίπου 2,5 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.
Επιπλέον, εάν η τιμή Bitcoin αυξηθεί περαιτέρω – όπως πολλοί έχουν προβλέψει – η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί επίσης. Ορισμένες κυβερνήσεις αρχίζουν ήδη να αρνούνται την πρόσβαση των Bitcoin miners στα δημόσια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Ιανουάριο του 2018, η κεντρική τράπεζα της Κίνας είπε στις τοπικές αρχές να περιορίσουν τη δραστηριότητα εξόρυξης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τοπικές αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αντίκτυπο της εξόρυξης Bitcoin στους απλούς χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Μάρτιο, η πόλη του Plattsburgh, στη Νέα Υόρκη, απαγόρευσε νέες εμπορικές δραστηριότητες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, όταν η εξόρυξη του Bitcoin ξεπέρασε την παραγωγική ικανότητα του Plattsburgh και αναγκάστηκε να αγοράσει πιο ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα. Η κομητεία Chelan στην πολιτεία της Ουάσινγκτον ακολούθησε το παράδειγμά της λίγο αργότερα, καθώς η εξόρυξη απειλεί να κατακλύσει τα δημόσια δίκτυα.
Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία για το περιβαλλοντικό κόστος του πρωτοκόλλου POW. Τον Φεβρουάριο, ο κρατικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας αρνήθηκε να προμηθεύσει ενέργεια στους Bitcoin miners για περιβαλλοντικούς λόγους, λέγοντας ότι είχε «ξεκινήσει μια σαφή στροφή προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την αειφόρο ανάπτυξη» και θεωρεί «την εντατική χρήση ενέργειας που προορίζεται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ως μη βιώσιμη πρακτική που δεν ταιριάζει με το επιχειρηματικό μοντέλο που επιδιώκει».
Ακόμη και όταν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος είναι ιδιωτικές εταιρείες, συνήθως προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια με την άδεια της κυβέρνησης και υπόκεινται σε κυβερνητικούς κανονισμούς. Επίσης, υφίστανται πιέσεις από την εγχώρια αγορά να μειώσουν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Καθώς οι miners αναζητούν ολοένα και πιο απεγνωσμένα φτηνές πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένοι καταφεύγουν ακόμη και στην κλοπή ρεύματος.
Αλλά γιατί δεν αναπτύσσουν οι miners τις δικές τους πηγές ενέργειας;
Μερικοί αρχίζουν να το κάνουν, αλλά δεν είναι εύκολο. Οι χρόνοι για την κατασκευή, για παράδειγμα, ενός νέου υδροηλεκτρικού εργοστασίου είναι τεράστιοι, και οι Bitcoin miners χρειάζονται ενέργεια άμεσα. Υπάρχει όμως ένα ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο. Η εξεύρεση γης.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην κλίμακα που απαιτείται για την εξόρυξη Bitcoin απαιτεί μεγάλες εκτάσεις. Και πουθενά σε αυτόν τον πλανήτη, δεν υπάρχει μέρος όπου η χρήση της γης δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το Bitcoin θα εξακολουθεί να εξαρτάται εντελώς από την κυβέρνηση για την παροχή ηλεκτρισμού, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έχει οτιδήποτε άλλο παρά ανοσία στην κυβέρνηση, όπως λένε οι υποστηρικτές του. Η ανάγκη του Bitcoin για ηλεκτρισμό είναι η αχίλλειός του πτέρνα.

Γράφει η Frances Coppola (Forbes) – Πηγή: www.capital.gr