Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν επισήμως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ότι εξετάζει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ηλιακών συλλεκτών για την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας της.

Σύμφωνα με σημείωμα του ΠΟΕ, η αναφορά των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει ότι, σε απόλυτες τιμές, η ποσότητα και η αξία των εισαγωγών ηλιακού εξοπλισμού έχουν αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Συγκεκριμένα, η αξία των εισαγωγών αυξήθηκε από 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012 σε 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, σημειώνοντας αύξηση 62,8%.

Η αναφορά υποστηρίζει ότι οι αυξανόμενες εισαγωγές κατέλαβαν μερίδιο αγοράς από τους εγχώριους παραγωγούς και οδήγησαν σε πτώχευση, διακοπή λειτουργίας, απολύσεις και σοβαρή επιδείνωση της χρηματοοικονομικής επίδοσης της εγχώριας βιομηχανίας. «Η αναφορά υποστηρίζει ότι 1.200 θέσεις εργασίας στη βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαθεί και οι μισθοί μειώθηκαν κατά 27%», αναφέρει το σημείωμα. Η αμερικανική ηλιακή εταιρεία Suniva Inc, η οποία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Απρίλιο του 2017, ξεκίνησε τη διαδικασία εξέτασης των δασμών, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ότι η εγχώρια βιομηχανία τους δεν είχε προβλέψει ότι οι εταιρείες στην Κίναθα μεταφέρουν την παραγωγή σε άλλες χώρες για να αποφύγουν τους δικούς τους περιορισμούς εισαγωγής, δημιουργώντας πλεονέκτημα έναντι των αμερικανικών εταιρειών. Εξάλλου, Ο ΠΟΕ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο ότι η Ινδία «διακρίνει παράνομα εναντίον των εξαγωγών ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ.», σύμφωνα με το Reuters.

Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας απασχολούσε 374.000 άτομα στις ΗΠΑ το 2015-16, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, περισσότερα από ό,τι η βιομηχανία άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, με 187.117 άτομα.


Πηγή: www.naftemporiki.gr