Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ETEπ) ανέβαλλε την χθεσινή της απόφασή σχετικά με τη χορήγηση δανείου € 1,5 δισ. στο Διαδριατικό Αγωγό Αερίου, TAP, με το συμβούλιο της τράπεζας να επιμένει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει το έργο.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Euractiv, o αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) προορίζεται να αποτελέσει μέρος του τεράστιου Νοτίου Διαδρόμου Αερίου, ενός δικτύου αγωγών που θα συνδέσει την Ευρώπη με τις πλούσιες σε αέριο ακτές του Αζερμπαϊτζάν.
Στο πλαίσιο των τεράστιων δαπανών που συνδέονται με το σχέδιο, οι αρμόδιες αρχές βασίζονται στη χορήγηση, εκ μέρους της ΕΤΕπ, του μεγαλύτερου μεγαλύτερου δανείου στην ιστορία της Τράπεζας που ανέρχεται περίπου σε € 1,5 δισ.
Ωστόσο, αργά χθες, το συμβούλιο της τράπεζας ανέβαλε τη λήψη απόφασης σχετικά με το δάνειο προς τον TAP, διευκρινιζοντας την ανάγκη να εξεταστεί το έργο πιο διεξοδικά. Ως εκ τούτου, το δάνειο δεν αναμένεται να εγκριθεί ή να απορριφθεί νωρίτερα από το Φεβρουάριο του επόμενου έτους, την ώρα που η έγκρισή του εκκρεμεί στα αρχεία της Τράπεζας για σχεδόν δύο χρόνια.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την καθυστέρηση της απόφασης του συμβουλίου, επικαλούμενες την αυξανόμενη δράση της κοινωνίας των πολιτών ως πρωταρχικό παράγοντα που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη. Τις τελευταίες ημέρες, περισσότερα από 4.000 άτομα είχαν έρθει σε επαφή με υψηλά στελέχη της ΕΤΕπ για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο TAP, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα του το Euractiv.