Με τα μάτια στραμμένα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι η κυβέρνηση καθώς σημειώνεται νέα σημαντική άνοδος στη χονδρική αγορά ρεύματος την στιγμή που ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας στη Θεσσαλονίκη.
Μπορεί η χονδρική τιμή του ρεύματος για τον Αύγουστο να κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του Ιουλίου, ωστόσο το όφελος μειώνεται και οι πολίτες επιστρέφουν στην σκληρή πραγματικότητα μετά από την ξεκούραση του Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ενέργειας παραμένει με το «χέρι στη σκανδάλη», έτοιμο να προσφέρει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν χρειαστεί, οικονομική βοήθεια στα νοικοκυριά μέσω επιδότησης. Πρόκειται για ενδεχόμενο που φαινόταν απίθανο μέχρι χθες αλλά τώρα μοιάζει να είναι πιο κοντά με το υπουργείο να παίρνει την τελική απόφασή του τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι στην αγορά εμφανίστηκαν ξανά οι ακραίες συμπεριφορές των τιμών που οδήγησαν το υπουργείο στην επιβολή της έκτακτης φορολόγησης των ηλεκτροπαραγωγών (με φυσικό αέριο) και την παροχή επιδότησης.
Για σήμερα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας (DAM) αυξήθηκε κατά 15% στα 164,55 ευρώ/MWh, από 142,86 ευρώ/MWh χθες. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της ημέρας η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκε στα 537 ευρώ/MWh, από περίπου τα 190 ευρώ/MWh, στις 19.00, δηλαδή όταν μειώνεται η παραγωγή των ΑΠΕ και αυξάνεται η συμμετοχή τόσο του φυσικού αερίου όσο και του λιγνίτη.
Ένας ακόμα παράγοντας που δημιουργεί ανοδική πίεση στις τιμές είναι ο έκτακτος φόρος που επιβλήθηκε στους παραγωγούς ενέργειας τον Ιούλιο ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιδότηση (10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο αέριο). Τελικά όμως βρίσκει πάλι τον δρόμο προς τους καταναλωτές καθώς μετακυλίεται στις τιμές χονδρικής από τους παραγωγούς, αναφέρουν πληροφορίες.
Για τον Αύγουστο, έως σήμερα, η μέση χονδρική τιμή στο ρεύμα διαμορφώνεται στα 125,29 ευρώ η μεγαβατώρα μειωμένη κατά 7% από την αντίστοιχη τιμή που Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες η διαφορά άγγιζε σχεδόν το 10%.
Σημείο αναφοράς τα 15 λεπτά
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως σημείο αναφοράς για την λιανική τιμή του ρεύματος τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς χρήστες, ένα επίπεδο τιμών που θεωρείται αποδεκτό για το υπουργείο εντούτοις παραμένει εξαιρετικά υψηλό.
Με την παροχή της επιδότησης (που ανέρχεται στα 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα) για τα τιμολόγια του Αυγούστου οι τιμές των περισσότερων οικιακών καταναλωτών μειώθηκαν οριακά κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Η οικονομική βοήθεια είναι σημαντική αφαιρώντας ένα στοιχείο αβεβαιότητας από τον οικογενειακό προϋπολογισμό όμως αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές παραμένουν υψηλές, περίπου 36% υψηλότερα από τα επίπεδα του Μαίου, ενώ η ελληνική αγορά εξακολουθεί να είναι από τις ακριβότερες της Ευρώπης.
Στοιχεία από τη ΡΑΑΕΥ δείχνουν ότι για τις πρώτες 26 μέρες του Αυγούστου η μέση τιμή ρεύματος στην Ελλάδα ανήλθε στα 123,79 ευρώ/MWh, κατατάσσοντας τη χώρα στην 5η υψηλότερη θέση της Ευρώπης μετά την Αλβανία (135,57 ευρώ), την Ιταλία (126,74 ευρώ), την Μάλτα (136,43 ευρώ) και το Μαυροβούνιο (123,85 ευρώ).
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν επίσης και οι πάροχοι στη διαμόρφωση των τιμών και το ύψος των λογαριασμών που θα λάβουν οι καταναλωτές τον Σεπτέμβρη. Τους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ απορρόφησε μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων και μένει να φανεί κατά πόσο θα το συνεχίσει.
Τον Αύγουστο προσέφερε έκπτωση που ξεπερνά το 50% στο πράσινο τιμολόγιό της όπου ανήκουν οι περισσότεροι πελάτες της. Δηλαδή, πριν από την κρατική επιδότηση, η τιμή της κιλοβατώρας ήταν στα 16,391 λεπτά. Μετά την ανακοίνωση των επιδοτήσεων, το πράσινο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε σε 14,791 λεπτά /kwh.
Υπενθυμίζεται ότι τους δύο προηγούμενους μήνες, η ΔΕΗ παρείχε έκπτωση άνω του 30% στους πελάτες της οι οποίοι αντιστοιχούν περίπου στο 70% της αγοράς.
Αν η μείωση της χονδρικής παραμείνει στα ίδια επίπεδα για ολόκληρο τον Αύγουστο (δηλαδή στο -7%) και περαστεί εξ ολοκλήρου στις τιμές λιανικής τότε η τιμή της ΔΕΗ θα μπορούσε να πέσει στα 15,24 λεπτά ανά κιλοβατώρα πριν από οποιαδήποτε επιδότηση παρέχει η κυβέρνηση για την συγκεκριμένη περίοδο.

Γράφει ο Στέλιος Μπούρας – Πηγή: businessdaily.gr