Η επεξεργασία των λυμάτων αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Ειδικά σε πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών, η αποτελεσματική επεξεργασία των λυμάτων μπορεί να αποτελεί πρόκληση λόγω της ενδεχόμενης απομόνωσης από το δημόσιο αποχετευτικό δίκτυο, δεδομένης και της ταχύτατης τουριστικής-οικιστικής ανάπτυξης πολλών περιοχών. Ωστόσο, όσο σημαντική είναι η επεξεργασία των λυμάτων, άλλο τόσο σημαντική είναι η συλλογή και η μεταφορά τους προς την μονάδα επεξεργασίας.
Τα Συστήματα Αποχέτευσης Υπό Πίεση (Pressure Drainage) αποτελούν την βέλτιστη λύση για τη συλλογή και μεταφορά λυμάτων σε συγκροτήματα κατοικιών. Με το σύστημα αυτό η συλλογή των λυμάτων γίνεται ακριβώς έξω από κάθε κατοικία του συγκροτήματος, μέσω ενός μικρού προκατασκευασμένου αντλιοστασίου που εγκαθίσταται κάτω από το έδαφος και φέρει αντλία με κοπτήρες, ενώ ο χειριστής του συστήματος έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται το σύνολο των αντλιοστασίων μέσω του συστήματoς Nexos Intelligence από τον υπολογιστή του.

Η αρχή λειτουργίας του Συστήματος Pressure Drainage είναι απλή. Τα λύματα από μία ή και περισσότερες κατοικίες οδηγούνται δια της βαρύτητας σε ένα προκατασκευασμένο αντλιοστάσιο από πολυαιθυλένιο. Μία αντλία με κοπτήρες εντός εκάστοτε αντλιοστασίου, αναλαμβάνει να τα προωθήσει σε ένα κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης, με τελικό προορισμό την μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.
Η λειτουργία του συνόλου των αντλιοστασίων είναι πλήρως αυτοματοποιημένη μέσω του συστήματος Nexos Intelligence, επιτρέποντας παράλληλα την όποια απαιτούμενη παρέμβαση από τον χειριστή του συστήματος, μέσω του υπολογιστή του.
Τα μικρά τυποποιημένα προκατασκευασμένα αντλιοστάσια των σειρών Port & WS, είναι σχεδιασμένα για τη συλλογή λυμάτων από κατοικίες. Εγκαθίστανται πολύ εύκολα, ακόμα και σε περιοχές με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν απόλυτη στεγανότητα, που εγγυάται την αποφυγή μολύνσεως του υδροφόρου ορίζοντα από πιθανές διαρροές λυμάτων.

Οι σειρές αντλιών Rexa Pro-S & Rexa Mini-S, που εγκαθίστανται εντός αυτών, φέρουν ανθεκτικούς κοπτήρες υψηλής σκληρότητας κατασκευασμένους από ανοξείδωτο χάλυβα κοπής (1.4528 – 59HRC). Πρόκειται για ακτινικούς κοπτήρες με δράση διπλής κοπής-διάτμησης, σχεδιασμένους για βέλτιστο αποτέλεσμα κοπής με διάμετρο 10 mm κατά μέσο όρο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της ροής και τον τύπο των στερεών, ενώ ο βέλτιστος συνδυασμός υδραυλικών μερών και κοπτήρων εξασφαλίζει ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.

Στο παράδειγμα που ακολουθεί, μπορούμε να δούμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για λειτουργία μίας αντλίας με κοπτήρες στο σύστημα Pressure Drainage.
Αντλούμενη ποσότητα σε κατοικία 4 ατόμων:
200,0 lt/ημέρα/κάτοικο x 4 = 0,8 m³/ημέρα
Αντλία Wilo, με απορροφούμενη ισχύ P1 = 1,28 kW και ενδεικτικό απαιτούμενο σημείο λειτουργίας αντλίας, παροχής Q=5,7m³/h και μανομετρικού H=27m.
Κόστος ενέργειας: 0,194€ / kWh*
*Ενδεικτικό τρέχον κόστος
Αντλούμενη ποσότητα / έτος: 0,8 m³/d x 365 = 292 m³/έτος
Ώρες λειτουργίας ανά έτος: 292 m³/έτος / 5,7 m³/h = 51 h/έτος
Συνολική κατανάλωση ενέργειας: 51 h x 1,28 kW = 65 kWH
Κόστος ανά έτος: 12,61 €/έτος
Έτσι, με την χρήση των κοπτήρων, που τεμαχίζουν όλα τα στερεά που ενδεχομένως να εμπεριέχονται στα εισερχόμενα οικιακά λύματα, εξασφαλίζεται η πλήρης αποφυγή των εμφράξεων της αντλίας, ενώ οι κεντρικοί καταθλιπτικοί σωλήνες του δικτύου μπορούν πλέον να είναι πολύ μικρής διατομής, σε αντίθεση με τα κλασικά βαρυτικά δίκτυα λυμάτων που απαιτούν μεγάλες διατομές για την υποδοχή και μεταφορά των στερεών.
Οι καταθλιπτικοί σωλήνες επίσης, μπορούν να εγκαθίστανται σε σχετικά μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους, αποτρέποντας πολυδάπανες και δυσχερείς εκσκαφές, ενώ είναι υπολογισμένοι κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να εξασφαλίζεται πάντα η ελάχιστη απαιτούμενη ταχύτητα ροής των λυμάτων εντός αυτών, μιας και το Σύστημα Nexos Intelligence είναι αυτό που ορίζει πόσα και ποια αντλιοστάσια ανά κλάδο θα τεθούν σε λειτουργία ανάλογα με την διαθέσιμη ποσότητα λυμάτων εντός αυτών.
Το έξυπνο Σύστημα Nexos Intelligence επιτρέπει την ολοκληρωμένη δικτύωση, παρακολούθηση και έλεγχο ενός Συστήματος Αποχέτευσης υπό Πίεση. Με την εγκατάσταση σε κάθε αντλιοστάσιο, ενός πίνακα Wilo-EC Lift που φέρει κεραία ραδιοφώνου, μια θύρα (Gateway) και το σχετικό λογισμικό, τα μεμονωμένα αντλιοστάσια είναι ψηφιακά δικτυωμένα τόσο μεταξύ τους, όσο και με το κεντρικό λογισμικό ελέγχου.
Αυτό ελέγχει τα αντλιοστάσια και τα θέτει σε λειτουργία, σύμφωνα με μεμονωμένα αναπτυγμένους αλγόριθμους, είτε σταδιακά είτε σε καθορισμένα διαστήματα. Αυτή η έξυπνη λύση διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις βέλτιστες ταχύτητες ροής στους καταθλιπτικούς αγωγούς, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο επικαθίσεων και εμφράξεων. Η κατάσταση λειτουργίας κάθε αντλιοστασίου είναι προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή μέσω του υπολογιστή, ενώ οι πιο σημαντικές πληροφορίες κατάστασης του συστήματος, είναι πάντα διαθέσιμες.
Με αυτόν τον τρόπο οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν εύκολα να αναλυθούν και να αξιολογηθούν. Η έξυπνη δικτύωση του Συστήματος Αποχέτευσης υπό Πίεση με το Nexos Intelligence παρέχει στους χειριστές τρία βασικά πλεονεκτήματα:
  1. Υψηλή λειτουργική αξιοπιστία χωρίς προβλήματα.
  2. Πλήρη έλεγχο του συστήματος και εξοικονόμηση ενέργειας.
  3. Απομακρυσμένη παρακολούθηση και έλεγχο.
Όλες οι πληροφορίες κατάστασης συλλέγονται από τον κεντρικό διακομιστή, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν μηνύματα σφάλματος αναγνωρίζονται έγκαιρα και κοινοποιούνται μέσω μηνύματος κειμένου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αυτό καθιστά δυνατή τη στοχευμένη παρέμβαση, αποτρέποντας περαιτέρω ζημιά στο σύστημα. Επιπλέον, το Nexos Intelligence, παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου είτε μεμονωμένων αντλιοστασίων είτε όλων των αντλιοστασίων μαζί, κάτι πολύ χρήσιμο ιδιαίτερα κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης στην μονάδα b επεξεργασίας λυμάτων, αφού επιτρέπει την προσωρινή απενεργοποίηση ολόκληρου του συστήματος.

Θέλοντας να εστιάσουμε στα συνολικά οφέλη του συστήματος, σε επίπεδο σχεδιασμού, εγκατάστασης και λειτουργίας, μπορούμε να αναφέρουμε ότι τα Συστήματα Αποχέτευσης υπό Πίεση με την έξυπνη δικτύωση Nexos Intelligence:
  1. Απαιτούν έως και 30% μικρότερο κόστος κατασκευής, συγκριτικά με τα παραδοσιακά συστήματα αποχέτευσης.
  2. Είναι ιδανικά για εγκατάσταση σε περιοχές με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα, περιοχές με αρχαία, αμμώδη ή σαθρά εδάφη.
  3. Εγγυόνται 100% στεγανότητα του δικτύου.
  4. Εξασφαλίζουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
  5. Εγγυόνται 100% απρόσκοπτη λειτουργία, χάρη στην χρήση μικρών τυποποιημένων αντλιών με κοπτήρες καθώς και στην ομοιομορφία των χρησιμοποιούμενων τύπων.
  6. Παρέχουν δυνατότητα για εφαρμογή, σε περιοχές με ή χωρίς μεταβολές υψομέτρου.
  7. Έχουν μικρό λειτουργικό κόστος.
  8. Παρουσιάζουν πολύ πιο αξιόπιστη λειτουργία σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα αποχέτευσης, με 100% εξασφάλιση της ελάχιστης απαιτούμενης ταχύτητας στους αγωγούς & εύκολο καθαρισμό του δικτύου.
  9. Προσφέρουν εύκολη & αποτελεσματική παρακολούθηση χάρη στο σύστημα Nexos Intelligence για γρήγορο εντοπισμό βλαβών και παροχή στατιστικών στοιχείων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επέκταση ή περαιτέρω βελτιστοποίηση του συστήματος.
  10. Παρέχουν δυνατότητα εφαρμογής ακόμα και σε περιοχές με μικρό αριθμό κατοίκων, με δυνατότητα επέκτασης χωρίς περιορισμούς.
  11. Προσφέρουν τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα.
  12. Παρέχουν την δυνατότητα εύκολου σχεδιασμού ενδεχόμενης επέκτασης του δικτύου, μέσω της πλατφόρμας παρακολούθησης.
Συνοψίζοντας όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, η χρήση αυτόνομων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών και εξοχικές βίλες αυξάνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Οι κάτοικοι έχουν την ασφάλεια ότι τα λύματα τους υπόκεινται σε αποτελεσματική επεξεργασία και δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος, που σε ταυτόχρονη εφαρμογή με το Pressure Drainage για την άντληση και μεταφορά των λυμάτων προς τις μονάδες επεξεργασίας, μπορεί να αυξήσει την αξία των ακινήτων, να ενισχύσει το κύρος του συγκροτήματος, μειώνοντας δραστικά το λειτουργικό κόστος.

Άρθρο του Σταύρου Ματζουράνη | Μηχανολόγου Μηχανικού MBA | Δ/ντή Δημοσίων Έργων & Τεχνικής Εξυπηρέτησης της εταιρείας WILO Hellas