Η τεχνολογία blockchain έχει ήδη φέρει τα πάνω κάτω στις διεθνείς χρηματαγορές, με την άνοδο και τα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ του bitcoin. Τώρα, το σύστημα κατανεμημένου καθολικού που βρίσκεται πίσω από τα ψηφιακά νομίσματα αναμένεται την επόμενη χρονιά να ανατρέψει τα δεδομένα και στις αγορές πρώτων υλών, όπως τρόφιμα και ενέργεια.
Εταιρείες όπως οι BP, ABN Amro Group NV και Mercuria Energy Group ανακοίνωσαν τον προηγούμενο μήνα ότι θα υιοθετήσουν την τεχνολογία blockchain για τον εξορθολογισμό φυσικών ενεργειακών δραστηριοτήτων.
Τον Οκτώβριο τέσσερις τράπεζες συμμετείχαν σε κοινοπραξία που συστήθηκε με πρωτοβουλία των UBS Group και International Business Machines για τη χρήση της τεχνολογίας blockchain σε μια πλατφόρμα για το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών. Natixis και Trafigura Group ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι θα εφαρμόσουν το σύστημα για τη χρηματοδότηση συναλλαγών αγοράς και πώλησης πετρελαίου.
«Μιλάμε για τεράστια αλλαγή στον τρόπο του επιχειρείν» δήλωσε στο Bloomberg ο Έριν Έργουιν, διευθύνων σύμβουλος της Reality Shares, εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων που έχει δημιουργήσει έναν δείκτη που καταγράφει τις επιδόσεις εταιρειών που υιοθετούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία. «Όλα γίνονται αυτόματα, χωρίς γραφειοκρατική δουλειά, επεξεργασία και μεταβίβαση» επεξηγεί.
Το σύστημα blockchain αποτελεί ένα online καθολικό, που καταγράφει συναλλαγές χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση για ασφάλεια, ενώ επιτρέπει επαλήθευση μέσω ενός δικτύου χρηστών.
Η πιο γνωστή χρήση της τεχνολογίας blockchain ήταν στο bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που στη διάρκεια του 2017 εξελίχθηκε στη «διασημότητα» των αγορών, με κέρδη πάνω από 1.700%.
Παρότι η αγορά bitcoin βασίζεται στο blockchain για τη μετάδοση και αποθήκευση της αξίας κάθε «νομίσματος», η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολύ μεγαλύτερη δυναμική σε τομείς που έχουν ολοένα και πιο μεγάλες ανάγκες για αποθήκευση και ανταλλαγή μεγάλου όγκου δεδομένων, είχε τονίσει το Bloomberg New Energy Finance σε πρόσφατη έκθεσή του.
Οι αγρότες διακρίνουν ήδη τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία blockchain. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι θα χρησιμοποιήσει blockchain για τη διαχείριση του αρχείου καταγραφής αγροτικής γης, διότι τα υφιστάμενα συστήματα είναι ευάλωτα σε κρούσματα απάτης, οδηγώντας σε αμφισβητήσεις ιδιοκτησίας.
Στην υποσαχάριο Αφρική, εταιρεία λιπασμάτων και ένας ιδιοκτήτης χρηματιστηρίου χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία για την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας για συναλλαγές εμπορευμάτων.
Η τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, ειδικά στον εντοπισμό λανθασμένων συστατικών και να εντοπίσει την πηγή μόλυνσης κατά τη διάρκεια ανακλήσεων προϊόντων. Με βάση εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, τα κρούσματα απάτης κοστίζουν στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων έως και 40 δισ. δολάρια ετησίως.
Τον Αύγουστο, η ΙΒΜ είχε ανακοινώσει ότι συνεργάζεται με ομάδα εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο όμιλος λιανικής Wal-Mart Stores, η εταιρεία τροφίμων Nestle, Τyson Foods, Unilever και McCormick & Co. για τον εντοπισμό τρόπων για την υιοθέτηση του συστήματος blockchain.
Στις περισσότερες αλυσίδες προσφοράς τροφίμων, «μπορεί να μεσολαβήσουν εβδομάδες για να εντοπίσει κανείς την πορεία απ’ την πηγή στον προορισμό» και σε ορισμένες περιπτώσεις, η πηγή μπορεί να μην είναι γνωστή», είχε υπογραμμίσει ο Άρβιντ Κρίσνα, επικεφαλής έρευνας στην ΙΒΜ, σε συνέδριο τεχνολογίας που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. «Σε ένα blockchain, χρειάζονται απλώς λίγα δευτερόλεπτα».
Η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να φέρει την αναγκαία καινοτομία σε μια βιομηχανία όπου η υφιστάμενη διαδικασία προϋπέθετε αρκετή γραφειοκρατία και ένταση εργασίας, αναφέρει ο Αρνό Στίβενς, επικεφαλής ενέργειας και εμπορευμάτων στη Natixis.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφελείας Enel και RWE συμμετέχουν σε πρότζεκτ που θα δοκιμάσει συναλλαγές με βάση το blockchain σε αγορές ενέργειας και φυσικού αερίου.

Γράφει η Αγγελική Κοτσοβού – Πηγή: www.naftemporiki.gr