Προτάσεις και λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, την κατανάλωση νερού, αλλά και στο αποτύπωμα του άνθρακα για το παραγόμενο προϊόν παρουσιάστηκαν σήμερα στο πλαίσιο της ημερίδας για την «Καινοτομία Διαχείρισης Κλιματικής Αλλαγής και της Κυκλικής Οικονομίας» στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, όπως αναφέρει η ΕΡΤ Λάρισας.
Μιλώντας στο «Θεσσαλικό Περισκόπιο» ο Διευθυντής του Τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος ΚΤΕ/Θ και του Εργαστήριου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» του ΤΕΙ Θεσσαλίας Αλεξ. Παπαχατζής, τόνισε ότι μέσω των γεωθερμικών θερμοκηπίων έχει επιτευχθεί στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων εξοικονόμηση ενέργειας από 60% – 70%, νερού σε ποσοστό μέχρι και 100% και πολλαπλάσια αύξηση της παραγωγής σε σχέση με τα συμβατικά θερμοκήπια.
Η αβαθής γεωθερμία σε ένα γεωθερμικό θερμοκήπιο μπορεί να δώσει μέχρι 35 τόνους ντομάτα το χρόνο, ενώ σε ένα συμβατικό θερμοκήπιο η παραγωγή το χρόνο κυμαίνεται από 5 – 15 τόνους, επεσήμανε ο κ. Παπαχατζής και πρόσθεσε ότι η συνολική μείωση του αποτυπώματος άνθρακα φτάνει σε ποσοστό 45% σε σχέση με τη συμβατική παραγωγή. Παράλληλα με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων στο θερμοκήπιο καταπολεμιούνται και οι ασθένειες στα φυτά με αποτέλεσμα να προκύπτουν ποιοτικά και απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα αγροτικά προϊόντα.



" 









