Εντείνονται οι διεργασίες για να «τρέξει» η κατασκευή του αγωγού IAP (Ionian Adriatic Pipeline) μέσω του οποίου η Κροατία αναμένει να τροφοδοτείται με περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Ο αγωγός IAP θα συνδέσει το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας με τον TAP, μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας αλλάζοντας ακόμα περισσότερο τον ενεργειακό χάρτη στα Βαλκάνια. Το κροατικό Υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι η χώρα θεωρεί τον Διαδριατικό Αγωγό ως σημαντικό μέρος του Νότιου Διαδρόμου Αερίου καθώς θα προσφέρει διαφοροποίηση των διαδρομών τροφοδοσίας και θα συμβάλλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης.
Η μεταφορική ικανότητα του IAP θα ανέρχεται σε 5 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως και το συνολικό μήκος του αγωγού, από το Σπλιτ της Κροατίας έως το Φιέρι της Αλβανίας, θα είναι 511 χλμ., με το μήκος του αγωγού εντός κροατικού εδάφους να φτάνει τα 252 χλμ.
Οι εταιρείες που προωθούν το έργο σε Κροατία, Μαυροβούνιο και Αλβανία είναι οι: PLINACRO Ltd, Montenegro Bonus d.o.o. και ALBGAZ Sh.A. αντίστοιχα. Η Αλβανία  θα τροφοδοτείται με 1 δισ. κ.μ. ετησίως, το Μαυροβούνιο με 0,5 δισ. κ.μ. και η Νότια Βοσνία και Ερζεγοβίνη με 1 δισ. κ.μ.
Ο IAP θα έχει δυνατότητα αμφίδρομης ροής αερίου, δηλαδή θα είναι σε θέση να παρέχει φυσικό αέριο στη ΝΑ Ευρώπη και από άλλες πηγές, μία από τις οποίες θα είναι η μελλοντική εγκατάσταση ΥΦΑ στο νησί Krk της Κροατίας.