ΕΛΠΕ: Σχεδιάζει ομολογιακό δάνειο 200 εκατ. ευρώ

Ομολογιακό δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ στοχεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκδώσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων. Όπως αναφέρουν πηγές τα ΕΛ.ΠΕ θα βγουν στις διεθνείς αγορές για το ομόλογο, εκτιμώντας πως θα πετύχουν ένα επιτόκιο γύρω στο 3,5%. Τα ποσά που θα εισπράξουν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για βελτίωση των όρων δανεισμού καθώς και για την κάλυψη τρεχουσών σχετικών υποχρεώσεων.
Την αναγγελία για την έξοδο στις διεθνείς αγορές έκανε από το βήμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης, χωρίς βέβαια να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για την έκδοση του ομολογιακού δανείου. Ο ίδιος μάλιστα διευκρίνισε ότι το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες των αγορών.
Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ ανεβάζει πιο ψηλά απ’ ότι συνήθιζε μέχρι τώρα τη μείωση του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους. Είναι προφανές, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, ότι η εταιρία ετοιμάζεται από τώρα για ενδεχόμενες μελλοντικές αναταράξεις στο διεθνές πετρελαϊκό περιβάλλον, κάτι που όλα τα διυλιστήρια κάνουν σε εποχές, κατά τις οποίες η δραστηριότητά τους είναι κερδοφόρα και ευνοϊκή από άποψη περιθωρίων διύλισης.
Τόσο ο πρόεδρος Στάθης Τσοτσορός, όσο και ο κ. Στεργιούλης αλλά και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και μέχρι πρότινος γενικός οικονομικός διευθυντής Ανδρέας Σιάμισιης θέτουν ως στόχο τη βελτίωση του χρηματοδοτικού μίγματος.
Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των ΕΛ.ΠΕ οι πηγές χρηματοδότησης της εταιρίας προέρχονται κατά 59% από τραπεζικό δανεισμό, κατά 33% από ευρώ – ομόλογα και κατά 8% από την ΕΤΕΠ. Η διετία δε, 2017 – 2018, έχει τις μεγαλύτερες ωριμάνσεις πιστωτικών γραμμών. Στο τέλος του 2017 ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ και το 2018 είναι περίπου στα 600 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στο τέλος του 2016 έκλεισε στα 2,8 δισ. ευρώ, έχοντας υποχωρήσει σε αυτά τα επίπεδα από τα 3,2 δισ. ευρώ το 2015. Ο κ. Τσοτσορός έθεσε σαν στόχο στην πενταετία τη μείωση του δανεισμού κατά 1 δισ. ευρώ και του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 50%.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: www.euro2day.gr