Ελλείψεις στο πετρέλαιο θα πιέσουν τις τιμές στα $80, εκτιμούν αναλυτές

Η πρόσφατη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να συνεχιστεί, σύμφωνα με την Jodie Gunzberg, επικεφαλής για τα εμπορεύματα στην S&P Dow Jones Indices. Η αναλύτρια βλέπει αυτή τη στιγμή «πραγματική εξισορρόπηση» στην αγορά.

«Τα θεμελιώδη αλλάζουν και η αγορά εξισορροπείται», τόνισε η ειδικός μιλώντας στο CNBC. Αυτή η στήριξη προέρχεται από αρκετές πηγές, ανάμεσα τους και ο ΟΠΕΚ, του οποίου τα μέλη του συμμορφώνονται με τις μειώσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά και η Κίνα όπου υπάρχει άνοδος στη ζήτηση, διευκρίνισε η Gunzberg.

«Νομίζω ότι ο τυφώνας Χάρβι πραγματικά έδωσε τόνωση στο πετρέλαιο, ήταν ο καταλύτης για κάποιες από τις διακοπές στα διυλιστήρια. Βλέπουμε πραγματική εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου», πρόσθεσε.

«Όταν κοιτάζουμε τα στοιχεία των δεικτών, μπορούμε να δούμε ότι η τιμή θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα και στα 80 με 85 δολάρια το βαρέλι. Όχι αμέσως, αλλά με το δομικό backwardation και με ελλείψεις στην αγορά, απλά δεν μπορείς να αναπληρώσεις μέσα σε μια νύχτα», διευκρίνισε η αναλύτρια.

Σημειώνεται ότι το backwardation είναι μια κατάσταση στην οποία η τρέχουσα τιμή είναι υψηλότερη από την προθεσμιακή στην αγορά πετρελαιοειδών. Η Gunzberg σημείωσε ότι το Brent «έχει μπει σε τεχνική bull market» και υπενθύμισε πως έχει ενισχυθεί περίπου 30% από τον Ιούνιο και η αμερικανική ποικιλία κατά 23%.

Πάντως, αν και τα σχόλια πως η αγορά πετρελαίου εξισορροπείται πιθανώς είναι καλοδεχούμενα από τον ΟΠΕΚ, ο Spencer Welch, διευθυντής αγορών πετρελαίου στην IHS, προειδοποίησε πως είναι πολύ νωρίς για να δηλώσει το καρτέλ ότι «νίκησε».

«Το τρίτο τρίμηνο, το οποίο έχει την υψηλότερη ζήτηση, πάντα κάνει την αγορά να δείχνει υγιέστερη. Η χαμηλότερη ζήτηση το τέταρτο και το πρώτο τρίμηνο εξακολουθεί να είναι ρίσκο και κάποια αδυναμία στις τιμές μπορεί να επιστρέψει», υπογράμμισε ο ειδικός.

«Αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως οι μειώσεις στην προσφορά επιτέλους έχουν κάποιο αντίκτυπο και ότι η αγορά πετρελαίου έχει το υψηλότερο επίπεδο αισιοδοξίας εδώ και τρία χρόνια», παραδέχθηκε.

Η Gunzberg, στο μεταξύ, εξέφρασε ανησυχίες για πιθανή αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, τώρα που οι τιμές είναι υψηλότερες – κάτι που θα ενίσχυε την προσφορά και για άλλη μια φορά θα πίεζε τις τιμές.


Πηγή: www.euro2day.gr