Η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για βασικά διασυνοριακά έργα ενεργειακών υποδομών της ΕΕ ύψους έως 600 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η πρόσκληση διοργανώνεται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA), και είναι ανοικτή σε έργα που περιλαμβάνονται στον πρώτο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) και έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI), τα οποία εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του αναθεωρημένου κανονισμού ΔΕΔ- Ε.
Η πρόσκληση, η οποία συνδέεται με τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» της ΕΕ για την ενέργεια (CEF Energy), εξετάζει προτάσεις χρηματοδότησης για μελέτες και κατασκευαστικά έργα και θα είναι ανοικτή έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2025 στις 17.00 (CEST). Τα αποτελέσματα θα είναι γνωστά στις αρχές του επόμενου έτους.
Ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης κ. Dan Jørgensen δήλωσε:
«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να εντείνουμε τις επενδύσεις μας για να διασφαλίσουμε μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση. Αυτό είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, τη διασφάλιση της ενεργειακής μας ασφάλειας και τη μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους. Η κατασκευή των κρίσιμων ελλειπόντων κρίκων για την απρόσκοπτη διασυνοριακή ροή ενέργειας είναι ουσιαστικής σημασίας — και η συμβολή του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» είναι καθοριστικής σημασίας στο πλαίσιο αυτό».
Στις 22 Μαΐου 2025 θα διοργανωθεί διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα της ΔΣΕ για την ενέργεια, η οποία θα παρουσιάσει την πρόσκληση, θα εξηγήσει το πλαίσιο πολιτικής της και θα ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και αξιολόγησης.
Ιστορικό
Τα έργα κοινού ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) είναι βασικά διασυνοριακά έργα υποδομής που συνδέουν ή επηρεάζουν σημαντικά τα ενεργειακά συστήματα 2 ή περισσότερων χωρών της ΕΕ. Τα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PMI) συνδέουν τις ενεργειακές υποδομές μιας ή περισσότερων χωρών της ΕΕ με γειτονικές (εκτός ΕΕ) χώρες. Εστιάζοντας στις διασυνοριακές συνδέσεις, τα ΕΚΕ και τα ΕΚΕ είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της ΕΕ, τη διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και τη βελτίωση της ολοκλήρωσης της αγοράς.
Τα έργα που επιλέγονται ως ΕΚΕ/PMI μπορούν αυτομάτως να επωφεληθούν από πολλά πλεονεκτήματα που απορρέουν από τον κανονισμό για το διευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας (ΔΕΔ-Ε), συμπεριλαμβανομένης της ταχείας χορήγησης αδειών και της βελτίωσης της ρυθμιστικής μεταχείρισης. Οι φορείς υλοποίησης έργων είναι επίσης επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδοτική στήριξη για προπαρασκευαστικές μελέτες ή/και κατασκευαστικές εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη». Ο ΜΣΕ Ενέργεια διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 5,88 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις για την περίοδο 2021-2027.