Δυναμικό μπάσιμο στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά προγραμματίζει ο κινεζικός κολοσσός China Energy, που αποτελεί παγκοσμίως το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά, καθώς επίσης και το μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα.
Συγκεκριμένα, ο κινεζικός αυτός ενεργειακός κολοσσός έκανε γνωστή την παρουσία του στη χώρα μας μέσω της συμφωνίας συνεργασίας με τον Όμιλο Κοπελούζου για την – μέσω κοινών επενδύσεων – προαγωγή της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα πριν 20 ημέρες.
Η συμφωνία εκτείνεται σε τρείς διαφορετικούς επιχειρηματικούς άξονες
Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η είσοδος της κινεζικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων που αναπτύσσει και κατασκευάζει ο Όμιλος Κοπελούζου. Η China Energy θα συνεισφέρει την εκτεταμένη της εμπειρία στην αιολική ενέργεια, αφού αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον κόσμο, ο δε Όμιλος Κοπελούζου τη μακρά και συσσωρευμένη γνώση του σε αδειοδοτικά και τεχνικά θέματα σε ΑΠΕ, έχοντας ήδη κατασκευάσει πάνω από 200 MW αιολικών, μικρών υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ παράλληλα αναπτύσσει μεγάλα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος πάνω από 2000 MW.

Επιπλέον, η συμφωνία με την China Energy αφορά στη σύμπραξη για την από κοινού διεκδίκηση εξαγοράς των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, με σκοπό -μεταξύ άλλων- την περιβαλλοντική αποδοτικότητά τους, και σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας των δύο ομίλων και στους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Ο τρίτος άξονας αφορά στη δραστηριοποίηση εκτός των συνόρων της χώρας μας, και δη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης μονάδων παραγωγής ενέργειας στα Βαλκάνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη των δύο Ομίλων, η ελληνική πλευρά θα κατέχει το 25% και η κινεζική το 75% στο νέο εταιρικό σχήμα. Το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Λίγα λόγια για την China Energy
Η China Energy προέκυψε από την συγχώνευση της China Guodian Corp με την Shenhua Group. Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο 17,028 δισ. ευρώ, πάγια αξίας 235,6 δισ. ευρώ, 66 θυγατρικές και 350 χιλιάδες υπαλλήλους. Έχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει εισηγμένες εταιρείες στα χρηματιστήρια της Shanghai, του Shenzhen και του Hong Kong.