Στα 40,02 ευρώ/ Mwh διαμορφώθηκε η υψηλότερη τιμή στη χθεσινή δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) αλλά η έκπληξη της ημέρας ήταν η αγορά ενός πακέτου 14 Mwh/h ελάχιστα λεπτά πριν από τη λήξη της όλης διαδικασίας στην τιμή εκκίνησης των 37,37 ευρώ/ Mwh.

Η ποσότητα που διατέθηκε, οι 145 Mwh/h, απορροφήθηκαν άνετα από την αγορά και όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές οι τρεις μεγαλύτεροι παίκτες, οι τρεις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας, η Elpedison, η Ηρων και η Protergia, εξασφάλισαν περί τις 90 Mwh/h στην τιμή των 39,92 ευρώ/MWh. Tα 40,02 ευρώ/ Mwh, που ήταν και η υψηλότερη τιμή, αφορούσαν δύο μικρά πακέτα, των 2 MW το καθένα και προορίζονταν για βιομηχανικούς καταναλωτές.
Το ενδιαφέρον της ημέρας ήταν η κίνηση ενός εκ των παικτών, που έδωσε το «παρών» από το ξεκίνημα ως τη λήξη της δημοπρασίας και εκμεταλλευόμενος μία από τις δυνατότητες που δίνει το Yankee Auctions (το σύστημα δημοπρασιών που έχει υιοθετήσει ο ΛΑΓΗΕ για τα ΝΟΜΕ) κατάφερε λίγο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης να αποκτήσει το πακέτο των 14 Mwh/h που διεκδικούσε εξ αρχής, στην τιμή εκκίνησης, παρότι τα ενδιάμεσα πακέτα πουλήθηκαν σε υψηλότερη τιμή. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 12.00 μ. και ολοκληρώθηκε στις 14.42. Ας σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοπρασία, του Ιανουαρίου, η υψηλότερη τιμή ήταν τα 41,14 ευρώ/ Mwh.
Παρότι αρχικά τα προγνωστικά μιλούσαν για περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη σημερινή δημοπρασία, τελικά όλοι οι βασικοί παίκτες της αγοράς ηλεκτρισμού έδωσαν το «παρών» και απορρόφησαν τις ποσότητες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το διευρυνόμενο πελατολόγιό τους. Η επόμενη προγραμματισμένη δημοπρασία έχει προσδιοριστεί για τις 12 Ιουλίου και αφορά πάλι σε ποσότητα 145 Mwh/h. Ωστόσο, το ζήτημα της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημοπρατήσει φέτος η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Η ποσότητα των ΝΟΜΕ θα αυξηθεί για το 2017 και τα επόμενα χρόνια μέχρι να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ.

Αναθεώρηση τιμής

Η ΡΑΕ έχει ήδη προαναγγείλει ότι τον Ιούνιο θα αναθεωρηθεί η τιμή εκκίνησης των ΝΟΜΕ, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι θα γίνει μείωση της τάξης των 4 ευρώ/MWh, λόγω της αφαίρεσης της επιβάρυνσης από τα ΑΔΙ και του χαμηλότερου κόστους των ρύπων σε σχέση με τις παραδοχές του φθινοπώρου 2016, βάσει των οποίων καθορίστηκε η τιμή εκκίνησης για το πρώτο ΝΟΜΕ (Οκτώβριος 2016) στα 37,37 ευρώ/MWh.

Πηγή: www.imerisia.gr