Κλείνουν σήμερα εκτός απρόοπτου οι διαπραγματεύσεις για τις Εταιρίες Παροχής και Διανομής Αερίου Αττικής ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Shell. Όπως αναφέρουν πηγές, οι νομικοί εκπρόσωποι των δύο μετόχων που ελέγχουν την ΕΠΑ και την ΕΔΑ Αττικής αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα το χτένισμα… των απαιτούμενων συμβάσεων ώστε να επέλθει συμφωνία για την πώληση των μεριδίων της πολυεθνικής (49% και μάνατζμεντ) στη δημόσια επιχείρηση, η οποία κατέχει το 51%.
Οι συμβάσεις αγοραπωλησίας θα φύγουν στη συνέχεια για τη διοίκηση της Shell, προκειμένου να εγκριθούν, ώστε μέχρι το τέλος του Ιουνίου να πέσουν και οι υπογραφές. Το συνολικό τίμημα, σύμφωνα με πληροφορίες, και για την ΕΠΑ και την ΕΔΑ κυμαίνεται γύρω στα 140 με 150 εκατ. ευρώ.
Οι συμβάσεις αυτές βέβαια θα πρέπει να περάσουν από την έγκριση των εποπτικών αρχών ανταγωνισμού της Ε.Ε. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, με δεδομένη τη συμφωνία των δανειστών και της κυβέρνησης για την απόκτηση του 100% των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ οι συναλλαγές, εκτός απρόοπτου, δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα εμπόδια.
Εκτιμάται ότι θα ζητηθούν από τη δημόσια επιχείρηση κάποια πρόσθετα μέτρα ώστε να μην μονοπωληθεί η αγορά, ιδίως στην προμήθεια φυσικού αερίου. Πληροφορίες, θέλουν επίσης, τους εξειδικευμένους συμβούλους της ΔΕΠΑ να έχουν κάνει ασκήσεις αντι-τραστ πριν τη σύνταξη των σχετικών συμβάσεων, ώστε αυτές να εγκριθούν από την Κομισιόν.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πέρασε στο πολυνομοσχέδιο διάταξη σύμφωνα με την οποία ο δεσπόζων προμηθευτής φυσικού αερίου, εφόσον ελέγχει άνω του 40% των διακινούμενων ποσοτήτων, θα προβαίνει μέχρι και το 2020 σε δημοπρασίες αερίου.
Η απόκτηση εξολοκλήρου των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την προετοιμασία των διαδικασιών αποκρατικοποίησης της δημόσιας επιχείρησης. Όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης οι υποδομές, δηλαδή τα δίκτυα διανομής θα αποσχιστούν από τη ΔΕΠΑ και θα μεταφερθούν σε άλλη εταιρία. Σε αυτήν το δημόσιο θα κρατήσει πλειοψηφικό ποσοστό. Στη ΔΕΠΑ θα μείνουν οι δραστηριότητες της εμπορίας και των διεθνών συμβάσεων προμήθειας με το δημόσιο να κρατά χαμηλό ποσοστό μετοχών.