Ξεδιπλώνονται οι προθέσεις των έξι υποψηφίων επενδυτών για την απόκτηση των δύο λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στην τελευταία παρτίδα της διεκδίκησης τους. Έτσι, σχηματίστηκε και δεύτερο ζευγάρι, (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Seven Energy), το οποίο προέκυψε μεταξύ των έξι υποψηφίων επενδυτών, κλειστά κρατούν τα «χαρτιά» τους οι τρεις, ενώ το πρώτο ταίρι… των Κοπελούζου – CHN Energy φαίνεται να συνεχίζει κανονικά και με προβλέψιμα τα φύλλα… το παιχνίδι του μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.
Τα δύο προαναφερόμενα κοινοπρακτικά σχήματα φέρονται αποφασισμένα να χτυπήσουν και τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, παρά το αντίξοο κλίμα που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας για τους λιγνίτες.
Είναι φανερό ότι η νεοσύστατη κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Seven Energy (Τσεχία) κατεβαίνει με μοιρασμένους τους ρόλους. Η μεν πρώτη, με κύρια δραστηριότητα τις κατασκευές θα αναλάβει το τεχνικό κομμάτι της περιβαλλοντικής αναβάθμισης των λιγνιτικών μονάδων αλλά και λόγω της συμμετοχής της θυγατρικής της ΗΡΩΝ στη θερμική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα διευρύνει και το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο και με λιγνίτη, μετά το φυσικό αέριο. Η Seven Energy με τεχνογνωσία στη λιγνιτική παραγωγή και εξόρυξη του ορυκτού καυσίμου φιλοδοξεί να πετύχει την έξοδο της κι εκτός των συνόρων της Τσεχίας.
Το δεύτερο ζευγάρι Κοπελούζου – CHN Energy, είναι γνωστό ότι την πλειοψηφία των μετοχών του σχήματος θα έχουν οι Κινέζοι, ενώ πιθανότατα ο ελληνικός όμιλος με εμπειρία και τεχνογνωσία στην κατασκευή θερμικών μονάδων θα τρέξει τις όποιες τεχνικές εργασίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης χρειάζονται.
Τα δύο δίδυμα σχήματα, λίγο πολύ, φανερώνουν δυναμικές διαθέσεις για την αγορά των σταθμών της ΔΕΗ. Απώτερος στόχος και των δύο κοινοπραξιών είναι η σύναψη συμφωνίας προμήθειας ηλεκτρικής με τον έτερο υποψήφιο επενδυτή του διαγωνισμού την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Η εταιρία συμφερόντων Στασινόπουλου, λόγω της βιομηχανικής της δραστηριότητας έχει ανάγκη από φθηνή ενέργεια. Πρόκειται για μεγάλο ενεργειακό καταναλωτή και πολύτιμο πελάτη για όποιον από τους καθαρόαιμους… παραγωγούς κερδίσει τις μονάδες.
Επιπλέον η δυνατότητα που έχει για αντιστάθμιση του κόστους ρύπων θα αποτελέσει το μήλον της έριδος… Η συγκεκριμένη βιομηχανία, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους προαναφερόμενους διεκδικητές για την επόμενη μέρα, παίζοντας έναν ρόλο μπαλαντέρ…
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της «Μυτιληναίος» στη διεκδίκηση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, για την ώρα η εισηγμένη που διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο αλλά και την ενεργοβόρο βιομηχανία «Αλουμίνιον της Ελλάδας», φαίνεται να κινείται μελετώντας προσεκτικά όλα τα στοιχεία που συλλέγει από τα data rooms των λιγνιτικών σταθμών.
Χωρίς, όμως, όπως δείχνει τουλάχιστον, να καίγεται… και για τη δυναμική διεκδίκηση τους. Άλλωστε και ο πρόεδρος της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχει μεν στη διαγωνιστική διαδικασία αλλά θεωρεί ότι το μέλλον στη μεταβατική εποχή προς την καθαρή ενέργεια είναι το φυσικό αέριο. Για το λόγο αυτό εξάλλου, έχει καταθέσει στη ΡΑΕ και την αίτηση έκδοσης άδειας τέτοιας μονάδας φυσικού αερίου.
Χωρίς κανένα στίγμα, τουλάχιστον δημόσια, κινείται και ο έτερος υποψήφιος επενδυτής, η επίσης τσέχικη EPH. Αν και μεγάλος παίκτης στη λιγνιτική παραγωγή, εντός κι εκτός συνόρων της Τσεχίας, εντούτοις δεν ανοίγει τα χαρτιά του.