Τη μεταφορά της ΗΡΩΝ 1 στο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ με διαδικασίες εξπρές, για να καλυφθεί το ενεργειακό κενό της Κρήτης μέχρι να ολοκληρωθεί η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση κλειδώνουν ΥΠΕΝ, ΑΔΜΗΕ και ΡΑΑΕΥ.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, αναμένεται στην σημερινή του συνεδρίαση να επικυρώσει την συμφωνία, την οποία ενέκρινε σε έκτακτη χθεσινή Ολομέλεια η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατόπιν εισήγησης του ΑΔΜΗΕ.
Στην Κρήτη θα μεταφερθείη «ΗΡΩΝ 1», του ομίλουΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία αποτελείται από τρεις αεροστροβιλικές μονάδες, συνολικής ισχύος 147 Μεγαβάτ. Το συνολικό κόστος της χρονομίσθωσης προσδιορίζεται στα 60 εκ. ευρώ για δύο χρόνια (2024-2025) με προοπτική στην συνέχεια εξαγοράς της μονάδας από την ΔΕΗ έναντι πρόσθετης δαπάνης 850.000 ευρώ.
Η τελική συμφωνία κλείδωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ.Γιώργου Περιστέρη, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, κ. ΑλέξηΠαΐζη αλλά και στελεχών του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΑΕΥ σε σύσκεψη στο υπουργείο που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.
Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν κατά την σύσκεψη από την ΡΑΑΕΥ ως προς το χρόνο εγκατάστασης της μονάδας, η μεταφορά της ΗΡΩΝ1 προγραμματίζεται να γίνει στις 15 Αυγούστου με την προσθήκη στο νησί 35 MW. Ο σχετικός νόμος, με τον οποίο επικύρωσε το ΥΠΕΝ τα έκτακτα μέτρα τον περασμένο Φεβρουάριο προέβλεπε την εγκατάσταση της μονάδας έως την 1η Ιουλίου, ορίζοντας την ελάχιστη ισχύς για να καλυφθούν οι ανάγκες για το φετινό καλοκαίρι στα 60 μεγαβάτ.
Σύμφωνα με πληροφορίες,η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επικαλέστηκε τον περιορισμένο χρόνογια να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αποξήλωσης, συναρμολόγησηςκαι εγκατάστασης του εξοπλισμού για αυτό και η πρόσθετη ισχύς θα προστεθεί στο νησί αντί της 1ης Ιουλίου στα μέσα Αυγούστου.
Από τα συνολικά 190 MW που υπολογίζεται το έλλειμμα στο νησί το φετινό καλοκαίρι, την 1η Ιουλίου εκτιμάται ότι θα υπάρχει διαθέσιμη ισχύς85 MW καθώς το υπόλοιπο παραγωγικό δυναμικό αναμένεται να εγκατασταθεί σταδιακά έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2024.
Στο υπουργείο εκτιμούν ότι το κενό των 45 ημερών θα καλυφθεί με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που θα νοικιάσει για την Κρήτη η ΔΕΗ αλλά και με την διατήρηση σε λειτουργία μίας από τις παλιές μονάδες της ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά χωρίς τον κίνδυνο μπλακάουτ στην καρδιά του καλοκαιριού.
Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα στο νησί οφείλεται στηναπόφαση της ΔΕΗ να αποσύρει από την Κρήτη 5 πετρελαϊκές μονάδες μέσα στο έτος λόγω παλαιότητας και συχνών βλαβών, γεγονός που έχει αυξήσει τις ανάγκες για πρόσθετο παραγωγικό δυναμικό.
Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ προβλέπει ότι μέχρι και το τέλος του 2025, οι νέες μονάδες θα αποζημιωθούν τόσο για το σταθερό τους κόστος (ενοικίασης, αγοράς, μεταφοράς, εγκατάστασης μονάδων, συντήρησης και τήρησης αποθέματος ασφαλείας), όσο και για το μεταβλητό τους κόστος (καυσίμων και εκπομπών CO₂). Οι αποζημιώσεις, όπως προβλέπεται, θα καταβάλλονται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στην Κομισιόν. Εάν διαπιστώνεται ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια του ειδικού αυτού λογαριασμού δεν επαρκούν, θα καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) κατά προτεραιότητα με αντίστοιχη πίστωση ως εισροή ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού ΥΚΩ.