Tο δίκτυο διανομής επιστρατεύει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την ρευστότητα της ΔΕΗ, σχεδιάζοντας πώληση μεριδίου σε στρατηγικό επενδυτή του ΔΕΔΔΗΕ. Το σχέδιο προανήγγειλε το Σάββατο από το βήμα της βουλής ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.
Η πώληση στρατηγικού ποσοστού στο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι μπορεί να αποτρέψει την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων που αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.
Ένα επιπλέον μέτρο που περιμένει από καιρό η εταιρεία να τερματήσει λόγω υψηλού κόστους είναι οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ΝΟΜΕ που υιοθετήθηκαν αντί της πώλησης της Μικρής ΔΕΗ για να περιορίσουν το μερίδιο της εταιρείας στην αγορά. Ο κ. Χατζηδάκης θα ανακοινώσει οριστικά την κατάργησή τους, το απόγευμα από την βουλή.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί το πιο κερδοφόρο πάγιο της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής μέσης και χαμηλής τάσης και διαχέει το ρεύμα από τους παραγωγούς στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Για να προχωρήσει ο σχεδιασμός χρειάζεται η μεταφορά των παγίων της διανομής από την ΔΕΗ στην θυγατρική της και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι για την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από την μητρική οι τράπεζες δεν έδωσαν την συγκατάθεσή τους.
Η θυγατρική της ΔΕΗ αποτελεί «θύμα» της οικονομικής ασφυξίας της μητρικής εταιρείας με αποτέλεσμα να έχουν ψαλιδιστεί οι επενδύσεις τόσο στον εκσυγχρονισμό του δικτύου όσο και σε αναλώσιμα και εξοπλισμό, κατάσταση που δυσχεραίνει τον έλεγχο αλλά και το χρόνο αποκατάστασης βλαβών.
Ο ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται στα όριά του και δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τις οποίες εξέφραζε τους φόβους τους για γενικευμένο μπλακάουτ αφού τα κονδύλια για την συντήρηση έχουν ψαλιδιστεί στο μισό και το τεχνικό προσωπικό δεν επαρκεί για να υποστηρίξει 7,5 εκατομμύρια μετρητές.
Είναι ένα asset που θα μπορούσε να φέρει ζεστό χρήμα στην εταιρεία ωστόσο θα της στερήσει πολύτιμα κέρδη αφού ετησίως εισφέρει στην ΔΕΗ EBITDAύψους 350 εκ. ευρώ.
Ο Kυριάκος Μητσοτάκης σκιαγραφώντας το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ, τα οποίο θα εξειδικευτεί σήμερα από τον κ. Χατζηδάκη δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων θα αποτρέψει αυξήσεις στα τιμολόγια και μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταναλωτών.
Στα επιπλέον μέτρα που παρουσίασε αναφέρθηκε στο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι όπως επισήμανε θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου και σε δεύτερο πλάνο ανέφερε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην Επιχείρηση, αφού προηγουμένως αποδώσει το σχέδιο εξυγίανσης.
Πέρα από την ρευστότητα που θα φέρει για την ΔΕΗ η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στον ΔΕΔΔΗΕ θα διευκολύνει και τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του δικτύου που αποτελεί στρατηγική επιλογή της εταιρείας για το επόμενο διάστημα.
Στο συνέδριο του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Στέφανος Οκταποδάς που σημειωτέον συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είχε αναφερθεί στο σχεδιασμό αυτό.
Όπως είχε δηλώσει, η πρόκληση είναι να προχωρήσει γρήγορα η αναμόρφωση του συστήματος μέτρησης, τονίζοντας τη σημασία της ψηφιοποίησης. «Τα δίκτυα είναι εξαιρετικά κρίσιμες υποδομές για τη μετάβαση της ενεργειακής αγοράς σε ένα νέο σύγχρονο ψηφιοποιημένο μοντέλο».
Μολονότι το ΥΠΕΝ δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για το ποσοστό που θα πουληθεί αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει στα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ. Για το δίκτυο υψηλής τάσης ο κ. Χατζηδάκης είχε μιλήσει προεκλογικά για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση με δικαίωμα προτίμησης της State Grid, η οποία ελέγχει το 24%.
Τα πλάνα για την ΔΕΠΑ
Την ίδια στιγμή αλλαγή σχεδίων δρομολογούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Όπως ανέφερε χθες κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στην βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στην αναθεώρηση του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης, που προέβλεπε το split της εταιρείας ώστε «το εγχείρημα της αποκρατικοποίησης να αποδώσει και να είναι προσοδοφόρο για το Δημόσιο».
Όπως αναφέρθηκε στον τομέα του φυσικού αερίου, θα επιδιωχθεί η αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίζει προμήθεια φυσικού αερίου, με όρους όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικούς, προς όφελος των καταναλωτών.

Γράφει η Μαριάννα Τζάννε – Πηγή: newmoney.gr