Με ταχύς ρυθμούς ηΔΕH ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣπροχωρά το πλάνο της στην ανάπτυξη ΑΠΕ. Χθες εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η Σύμβαση για το mega φωτοβολταϊκό 200 MW στην Πτολεμαΐδα, ενώ μέσα στο καλοκαίρι πρόκειται να ιδρυθεί κοινή εταιρεία με την RWERenewables, για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ μέχρι 2 GW.
Το φωτοβολταϊκό-γίγας, την κατασκευή του οποίου, ανέλαβε, αρχές του έτους, η Μυτιληναίος, έναντι τιμήματοςκοντά στα 87 εκατ. ευρώ, αποτελεί τμήμα μια συστάδας έργων ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 230 MW, εκ των οποίων έχουν ήδη κατασκευαστεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς τα 15 MW.
Η Σύμβαση με τη Mytilineos πρόκειται να υπογραφεί εντός του πρώτου 15νθήμερου του Μαΐου, για να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι εργασίες κατασκευής του.
Ενημερώνοντας σχετικώς με το χρονοδιάγραμμα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. ΚωνσταντίνοςΜαύρος είπε ότι ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου, έχει οριστεί σε 16 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια είναι 42 μήνες και συμπεριλαμβάνει την οριστική παραλαβή του ως είθισται. Θα παράγονται ετησίως 352 γιγαβατώρες καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας (δηλαδή σαν να ηλεκτροδοτούνται περίπου 75.000 νοικοκυριά) με αντίστοιχη αποφυγή 178 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Ο ίδιος επισήμανε ότι ειδικά το τελικό κόστος για το φωτοβολταϊκό των 200 MWαποτελεί την καλύτερη τιμή που υπάρχει αυτή τη στιγμή πανευρωπαϊκά.
Ως το καλοκαίρι, η ΔEΗΑΝ θα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 250 MW ΑΠΕ σε λειτουργία, που θα ξεπεράσουν τα 500 MW μέχρι τα τέλη του 2022. Στόχος είναι η εταιρεία να διαθέτει στα τέλη του 2023 περί τα 1.500 MW σε ΑΠΕ. Παράλληλα, σε φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης βρίσκονται έργα 7 GW, τα οποία, ωστόσο, δεν θα υλοποιηθούν όλα, αλλά θα γίνει επιλογή των καταλληλότερων.
Υπό κατασκευή, τέλος, είναι 250 MW, μεταξύ των οποίων το φωτοβολταϊκό πάρκο 50 MW στη Μεγαλόπολη, για το οποίο αναμένεται να αναδειχθεί ο ανάδοχος μέσα στο καλοκαίρι, ανάμεσα στους οκτώ που υπέβαλαν προσφορές.
Ως ένα έργο που συμβάλλει στην επίτευξη στόχου για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, στον στόχο για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, στην άμεση αξιοποίηση των ΑΠΕ και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, περιέγραψε το έργο του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Δυτική Μακεδονία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας.
Παράλληλα, στιςαρχές του καλοκαιριού αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η κοινή εταιρεία με τη γερμανική RWE (θα έχει το 51%) μέσω της οποίας προωθείται επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ στον τομέα των ΑΠΕ.
Η συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της RWERenewables προβλέπει την από κοινού συνεισφορά και υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμώνσυνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα εισφέρει άδειες φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος μέχρι 1 GW και οι Γερμανοί αντίστοιχες άδειες και μετρητά.
Η σύσταση της κοινής εταιρείας, στην οποία θα συμμετέχει με 51% η RWERenewablesGmbH και με 49% η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου της κοινής εταιρείας ΔΕΗ – RWE θα είναι η Δυτική Μακεδονία όπου ήδη η ΔΕΗ προωθεί μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα σε φωτοβολταϊκά πάρκα.