Το Αμύνταιο δεν προσελκύει επενδυτές μόνο για την αξιοποίηση της λιγνιτικής μονάδας, αλλά και για ΑΠΕ. Ο λόγος για την κατασκευή μονάδας ισχύος 25 MW ηλεκτρισμού και 45 MW βιομάζας, μίας επένδυσης ύψους 82 έως 85 εκατ. ευρώ από τη «ΔEΗ Ανανεώσιμες».
Η παραγόμενη ενέργεια θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης των κατοίκων του Αμυνταίου, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει και δουλειές σε αγρότες της περιοχής που θα καλύπτουν τις ανάγκες της τροφοδοσίας της μονάδας με υπολείμματα φυτικής παραγωγής.
Η «ΔEΗ Ανανεώσιμες» με διαγωνισμό που έκανε αναζητεί στρατηγικό εταίρο για την μονάδα. Σε αυτή η θυγατρική της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού θα έχει το 49% και ο επενδυτής το 51% και το μάνατζμεντ.
Σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας, η προσπάθεια καταβάλλεται ώστε η μονάδα βιομάζας να δουλέψει στο διάστημα ανάμεσα στο τελευταίο τετράμηνο του 2019 με αρχές του 2020. Πηγές επίσης θέλουν για το έργο της μονάδας να υπάρχει και χρηματοδοτικό ενδιαφέρον από τράπεζες.
Το εντυπωσιακό της πρώτης φάσης του διεθνούς διαγωνισμού της «ΔEΗ Ανανεώσιμες» είναι η συμμετοχή 12 εταιριών που δήλωσαν παρούσες για τη διεκδίκηση του έργου.
Για τη δεύτερη φάση που θα ξεκινήσει σε δύο με τρεις μήνες μετά την αξιολόγηση των συμμετεχόντων στην πρώτη ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ελληνικές εταιρίες «Μυτιληναίος», η ΤΕΡΝΑ με τη βελγική Electrabel και η «Ηλέκτωρ».
Από το εξωτερικό στη λίστα που ανακοίνωσε η ΔEΗ.ΑΝ. είναι οι κινεζικές Dongfang και China Western Power Industrial, οι εταιρίες από την Εσθονία Grannul Invest και Priit Uuemma, η γαλλική CNIM και η ισπανική SENER, η τσέχικη EP Holding, η Alfamar της Σαουδικής Αραβίας και το κοινοπρακτικό σχήμα Zorlu (Τουρκία) – Turboden (Ιταλία) – Violar (Ελλάδα) – DhP (Ιταλία)- Kablitz (Γερμανία). Στη δεύτερη φάση θα κληθούν όσοι περάσουν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.