Γραφειοκρατικές «νάρκες» στις επενδύσεις ενέργειας

Η γραφειοκρατία, το φορολογικό καθεστώς, τα θεσμικά εμπόδια και οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης φράσσουν την πορεία των ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα με αποτέλεσμα ενώ υπάρχουν πρόθυμοι ξένοι επενδυτές ή διαθέσιμα κεφάλαια από την εγχώρια αγορά να ακυρώνονται σχέδια ή να καθυστερούν υπερβολικά αναστέλλοντας την ανάπτυξη του κλάδου και ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που παρά την οικονομική ύφεση, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις από τον κλάδο της ενέργειας πραγματοποιούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης για τις τοπικές κοινωνίες. Ένα παράδειγμα αποτελούν τα ΕΛΠΕ, τα οποία την περίοδο 2015 – 2016 προσέλαβαν 260 νέους ανθρώπους ενώ απασχολούν 3.300 άτομα συνολικά εκ των οποίων τα 2.650 βρίσκονται στην Ελλάδα και τα 650 στο εξωτερικό.
Όπως ανέφερε ο κ. Διομήδης Σταμούλης, Ανώτερος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Βιιομηχανικών Δραστηριοτήτων και Συμμετοχών στα ΕΛΠΕ, μιλώντας σε συνέδριο του ΙΕΝΕ για την ενέργεια την Τετάρτη, «για κάθε 1 άμεση θέση δημιουργούνται 10 έμμεσες θέσεις εργασίας» ενώ υλοποιούνται προγράμματα για την πρόσληψη νέων ανθρώπων.
Παράλληλα, εν μέσω κρίσης ο όμιλος έχει κάνει επενδύσεις 3 δις ευρώ ενώ η συνολική δραστηριότητά του όπως συμβαίνει και με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου αποτελεί τονωτική ένεση για την εθνική οικονομία καθώς συνεισφέρει μέσω της φορολογίας, του ειδικού φόρου κατανάλωσης, των μερισμάτων κλπ».
Ο κ. Σταμούλης επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνονται νέες επενδύσεις αλλά παράλληλα να αξιοποιούνται και οι υφιστάμενες ενώ τόνισε ότι χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον χρηματοδότησης και απλοποίηση των διαδικασιών στο δημόσιο, ταχύτητα και συνέπεια στην εφαρμογή των νόμων και την απονομή δικαιοσύνης».
Άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί η Protergia και ο όμιλος Μυτιληναίος στον οποίο υπάγεται η επιχείρηση, ο οποίος έχει κάνει επενδύσεις σε νέες υποδομές και έχει δώσει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές (κυρίως στα αιολικά) φθάνοντας το 1 δισ. την τελευταία επταετία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο τη διετία 2017 – 2018 για επενδύσεις σε ΑΠΕ θα δαπανηθούν 18 εκατομμύρια ευρώ ενώ για την επένδυση του 1 δισ. απασχολούνται άμεσα και έμμεσα 400 άτομα.
Αυτά ανέφερε ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Protergia μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο οποίος παρέθεσε και συγκεκριμένα παραδείγματα για τη συμβολή των ενεργειακών επενδύσεων στην απασχόληση:
– για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού σταθμού απασχολούνται 300 άτομα για μια διετία.
– για ένα αιολικό γύρω στα 30 – 45 άτομα.
– για 4 – 5 αιολικά (συνεπώς) μπορεί να απασχοληθούν 150 άτομα τα οποία σε ποσοστό 99% είναι ντόπιοι.

15 χρόνια για μια άδεια αιολικού πάρκου

Ο κ. Μπενρουμπή ανέφερε ότι «για να φανεί τι θα πει στην Ελλάδα αδειοδότηση αιολικού, σας αναφέρω ότι μας πήρε 15 χρόνια για να αδειοδοτηθεί αιολικό (από τη στιγμή που υποβάλαμε την αίτηση για άδεια μέχρι τη στιγμή που μπόρεσε να τεθεί σε λειτουργία)». Όπως επεσήμανε «είναι άπειρα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Οι ξένοι επενδυτές όπως έρχονται φεύγουν γιατί δεν φαντάζονται για παράδειγμα ότι τη δασική γη πρέπει να την ξαναμισθώσουν από τους ιδιοκτήτες. Είναι κρίμα, γιατί η Ελλάδα έχει σημαντικό δυναμικό στα αιολικά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα έργα έχουν ελληνική προστιθέμενη αξία 40%».

Πηγή: www.insider.gr