Ο γερμανικός διαχειριστής δικτύου, Bnetza, ολοκλήρωσε πρόσφατα τον πρώτο του διαγωνισμό για υπεράκτια αιολικά, κατά τον οποίο τέσσερα έργα συνολικής ισχύος 1.490 μεγαβάτ επιλέχθηκαν.
Πρόκειται για το αιολικό πάρκο ισχύος 900 μεγαβάτ, He Dreiht, της EnBW η οποία στον σχετικό διαγωνισμό κατέθεσε πρόταση που προέβλεπε μηδενικό «feed in premium» για το συγκεκριμένο έργο, κάτι που σημαίνει πως κάθε κιλοβατώρα που παράγει θα πληρώνεται χωρίς καμία επιδότηση επί της τιμής που διαμορφώνεται στην ημερήσια χονδρική αγορά ρεύματος.
Η EnBW δήλωσε σχετικά ότι «το He Dreiht είναι ένα από τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα του κόσμου που θα κατασκευαστεί χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις και προσφέρει ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων από πλευράς κόστους και αποτελεσματικότητας, που είναι μοναδικό στη Γερμανία».
Η εταιρεία αναφέρει ακόμη, ότι «η εγγύτητα του He Dreiht με δύο αιολικά πάρκα της EnBW στη Βόρεια Θάλασσα θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κόστους και μαζί με την επέκταση της ισχύος των δύο αυτών αιολικών πάρκων η προσφερόμενη ισχύς μπορεί να φθάσει τα 1.500 MW».