Γαλάζια ανάπτυξη, με σφραγίδα Ε.Ε.

Τι σημαίνει «γαλάζια ανάπτυξη» – και τι θα μπορούσε να σημαίνει για την Ελλάδα; Μια εκδοχή της απάντησης δίνουν δύο εταιρείες, η ΕΤΜΕ – Πέππας & Συνεργάτες και η Streamlined Σύμβουλοι Μηχανικοί, που ανακοινώθηκε χθες ότι επελέγησαν για συνολική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 2.048.568 ευρώ, για τη συνεργασία τους στην ανάπτυξη της καινοτόμου πλατφόρμας Floating Met Mast, που φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στη μέτρηση και στην ανάλυση του αιολικού δυναμικού θαλάσσιων περιοχών.
Η ιδέα, όπως αφηγείται στην «Κ» ο Αντώνης Πέππας, επικεφαλής της πρώτης εκ των δύο εταιρειών, προέκυψε από μια συνεργασία της ΕΤΜΕ – Πέππας & Συνεργάτες με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κατασκευή πλωτών ανεμογεννητριών. «Μας είπαν τότε, το 2012, από το ΚΑΠΕ ότι υπήρχε κενό στον τομέα της μέτρησης του αιολικού δυναμικού στη θάλασσα» εξηγεί. «Είναι πολύ σημαντικό να μετράς με αξιοπιστία τόσο τον αέρα, για να ξέρεις πόση ενέργεια θα παράγεις, όσο και το κύμα, που καθορίζει πώς πρέπει να κατασκευαστεί η ανεμογεννήτρια».
Αλλάζοντας αντικείμενο, ο κ. Πέππας στράφηκε στη Streamlined, ένα ναυπηγικό γραφείο με έδρα το Πέραμα και ειδίκευση στην κατασκευή πολυτελών θαλαμηγών. Σύντομα, γεννήθηκε η ιδέα που θα έκανε τη διαφορά. Θα χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία TLP (Tension Leg Platform), που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τις υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, για την κατασκευή εξειδικευμένων πλατφορμών μέτρησης αιολικού δυναμικού.
Το πρωτότυπο που έχουν κατασκευάσει – «στο Μενίδι, με τη συμμετοχή 193 εργαζομένων», σημειώνει περήφανα ο κ. Πέππας – δοκιμάστηκε στη Μακρόνησο σε βάθος 65 μέτρων. «Ως πλωτή πλατφόρμα, είναι χαμηλότερου κόστους και μπορεί να πάει παντού, αλλά χάρη στην τεχνολογία TLP, είναι και εξαιρετικά ανθεκτική», τονίζει. Ως οι πρώτες που χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία αυτή για τη μέτρηση αιολικού δυναμικού, οι δύο εταιρείες ήταν σε αχαρτογράφητα νερά, εξηγεί ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ένας εκ των δύο διαχειριστών της Streamlined.
«Δεν υπήρχαν κανονισμοί για να μας καθοδηγήσουν. Στείλαμε κάποιες εκθέσεις στο τμήμα offshore του BV (ενός από τους κορυφαίους νηογνώμονες διεθνώς) και μας έδωσαν κάποιες κατευθύνσεις». Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της πλατφόρμας, σύμφωνα με τους δύο εμπνευστές της, είναι ότι μπορεί να μεταφερθεί σε τμήματα και να συναρμολογηθεί εύκολα, ακόμα και σε λιμάνια με υποτυπώδεις υποδομές – συνεπώς προσφέρεται για εξαγωγές ανά τον κόσμο. Το προϊόν θα ολοκληρωθεί στους επόμενους 24 μήνες, ενώ ήδη υπάρχουν επαφές με υποψήφιους πελάτες.
Η ιδέα είχε ήδη λάβει το 2015 την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Φάση 1 του εργαλείου «Μέσο για τις ΜμΕ» (εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»), που παρέχει οικονομική στήριξη για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Η αρχική χρηματοδότηση ήταν 50.000 ευρώ.
Ακολούθησαν κι άλλες βραβεύσεις, χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές και στήριξη από σειρά φορέων (το δίκτυο «Πράξη», το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το ΕΛΚΕΘΕ, τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, τη γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας), για να φτάσει το εγχείρημα στην πιο απαιτητική δεύτερη φάση: «Επρεπε να δείξουμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ το πρωτότυπο, σε επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας 6, πέρα από θεωρίες και επιχειρηματικά σχέδια», εξηγεί ο κ. Πέππας.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παπαθεοδώρου – δύο ακόμα διεθνώς διακριθέντες απόφοιτοι του ΕΜΠ, όπως είναι οι ιδρυτές της Innoetics που εξαγοράστηκε από τη Samsung – τονίζουν τη σπουδαιότητα της νέας χρηματοδότησης, ως ευρωπαϊκή σφραγίδα έγκρισης για τα σχέδιά τους. «Η υποβάθμιση της εικόνας της χώρας σημαίνει ότι εμείς, ως ελληνικές επιχειρήσεις, πρέπει να προσπαθήσουμε διπλά για να μας ακούσουν στο εξωτερικό», λέει ο κ. Πέππας.
Συνολικά 64 μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις από 16 χώρες επελέγησαν χθες για χρηματοδότηση της Φάσης 2 του «Μέσου για τις ΜμΕ», με το ποσό να φτάνει τα 96,8 εκατ. ευρώ. Από την έναρξη του προγράμματος την 1η Ιανουαρίου 2014, 774 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί για χρηματοδότηση στη Φάση 2.

Γράφει ο Γιάννης Παλαιολόγος – Πηγή: www.kathimerini.gr