Η παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε κατά 9,6%, ωστόσο εάν θέλουμε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη θα πρέπει ο ρυθμός αύξησης να τριπλασιαστεί, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας IRENA.
Η ετήσια έκθεση του IRENA για τη στατιστική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέφερε ότι η παγκόσμια δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανήλθε σε 3.372 GW στο τέλος του περασμένου έτους, περίπου 295 GW ή 9,6% υψηλότερα από το προηγούμενο έτος.
Περίπου το 83% του συνόλου της νέας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Αυτή η συνεχιζόμενη ανάπτυξη ρεκόρ δείχνει την ανθεκτικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εν μέσω της παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της IRENA, Francesco La Camera. «Αλλά οι ετήσιες προσθήκες δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθούν τρεις φορές από το σημερινό επίπεδο μέχρι το 2030, αν θέλουμε να παραμείνουμε σε μια πορεία που περιορίζει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου», πρόσθεσε.
Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κυριάρχησαν στην αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας από κοινού το 90% όλων των νέων καθαρών προσθηκών ΑΠΕ το 2022, ανέφερε η έκθεση. Σχεδόν το ήμισυ της νέας χωρητικότητας προστέθηκε στην Ασία. Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων, προσθέτοντας 141 GW στη δυναμικότητα της Ασίας.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 57,3 GW και 29,1 GW αντίστοιχα, ενώ η Μέση Ανατολή κατέγραψε ιστορικά την υψηλότερη άνοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει καταγραφεί, με 3,2 GW νέας ισχύος να τίθενται σε λειτουργία το 2022, αύξηση 12,8% από το προηγούμενο έτος.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ανέφερε ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν στο μισό μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, εάν ο κόσμος θέλει να έχει πιθανότητες να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Πρόκειται για ένα βασικό στόχο που κατοχυρώνεται στο παγκόσμιο σύμφωνο για το κλίμα με τη Συμφωνία του Παρισιού.