Οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία συμφώνησαν να απεμπολήσουν το σχέδιο για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κι άλλων αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή κατά 40% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020, δήλωσαν τη Δευτέρα (8 Ιανουαρίου) πηγές ενήμερες για το τι διαμείβεται στις διερευνητικές συνομιλίες, γεγονός που ίσως προκαλέσει αμηχανία στην Καγκελάριο. 
Λόγω της έντονης οικονομικής ανάπτυξης και της – υψηλότερης από την αναμενόμενη – μετανάστευση, η Γερμανία ενδέχεται να χάσει τον εθνικό στόχο εκπομπών για το 2020 αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Διαπραγματευτές του CDU/CSU και του κεντροαριστερού SPD δήλωσαν στο Reuters ότι στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού συμφωνήθηκε ότι ο καθορισμένος στόχος για τη μείωση των εκπομπών δεν μπορεί να επιτευχθεί το 2020. Αντ’ αυτού, θα επιδιωχθεί ο στόχος για τη μείωση κατά 40% εντός του 2020, ανέφεραν οι πηγές και διευκρίνισαν πως και τα δύο στρατόπεδα επιμένουν στο στόχο επίτευξης μείωσης των εκπομπών κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030.
Εάν η συμφωνία αυτή επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει μια ολοκληρωτική αλλαγή για τη Μέρκελ, η οποία εδώ και χρόνια προβάλλεται ως σθεναρός υποστηρικτής των πολιτικών για την περιβαλλοντική προστασία.
Ο Michael Grosse – Broemer διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά, πρόσθεσε ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά πριν οι ηγέτες των κομμάτων είναι σε θέση να συζητήσουν για ένα κοινό έγγραφο για τις πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης. Ωστόσο, ο κ. Grosse – Broemer αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας πρέπει να αυξηθεί και να φθάσει το 65% μέχρι το 2030, από το περίπου ένα τρίτο του μείγματος που κάλυπτε πέρυσι. Επί του παρόντος, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ένα επίπεδο μεταξύ του 45% και του 55% μέχρι το 2025. Η συμφωνία αυτή, που κατήρτησαν οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας, θα πρέπει να εγκριθεί από τους κομματικούς ηγέτες.

Πηγή: www.euractiv.gr