Οι επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 τρισ. δολάρια το 2024, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο οποίος αναφέρει σε έκθεση του ότι η πυρηνική ενέργεια αποκτά νέα δυναμική και προσελκύει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού για τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα (World Energy Investment 2024) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, τα χρήματα που δόθηκαν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα δίκτυα και την αποθήκευση είναι περισσότερα από αυτά που επενδύθηκαν στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.
Τονίζει, επίσης, ότι το υψηλότερο κόστος της χρηματοδότησης λειτουργεί ανασταλτικά για ορισμένους επενδυτές, ωστόσο, την ίδια στιγμή μετριάζονται οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού ενώ μειώνονται οι τιμές σε υλικά, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η ηλιακή ενέργεια παραμένει στο επίκεντρο της πράσινης μετάβασης.
«Οι επενδύσεις στην τεχνολογία φωτοβολταϊκών αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 δισ. δολάρια το 2024, ξεπερνώντας όλες τις άλλες πηγές ενέργειας. Αν και η ανάπτυξη μπορεί να μετριαστεί ελαφρώς το 2024 λόγω της πτώσης των τιμών των φωτοβολταϊκών μονάδων, η ηλιακή ενέργεια παραμένει στο επίκεντρο του μετασχηματισμού της ενέργειας», υπογραμμίζει η έκθεση.
Στη συνέχεια προσθέτει ότι το 2023 κάθε δολάριο που επενδύθηκε στην αιολική ενέργεια και τα ηλιακά φωτοβολταϊκά απέδωσε 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι απέδιδε στις ίδιες τεχνολογίες πριν από μια δεκαετία.
Τα πυρηνικά
Η πυρηνική ενέργεια είναι και πάλι στο προσκήνιο και το επιβεβαιώνει ο οργανισμός. Για το 2024, οι συνολικές επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια αναμένεται να φτάσουν τα 80 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσιες από το επίπεδο του 2018, που ήταν το χαμηλότερο σημείο της δεκαετίας.
«Ενώ οι επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες πέρυσι, η αναμενόμενη ανάπτυξη της τάξεως του 20% αντανακλά μια νέα δυναμική», σύμφωνα με τον οργανισμό IEA. «Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης των επενδύσεων στοχεύει στην παράταση διάρκειας ζωής εγκαταστάσεων και όχι σε νέες επενδύσεις σε παραγωγική δυναμικότητα», διευκρινίζει.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η πυρηνική ενέργεια, μαζί με τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου, τη χαμηλή ζήτηση και την ενέργεια των υδροηλεκτρικών έργων, οδηγούν τις τιμές της χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη σε χαμηλά ρεκόρ.
Για παράδειγμα, η Ισπανία πέτυχε ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας στο πρώτο τρίμηνο του 2024 με τις τιμές κατά μέσο όρο να αγγίζουν τα 43 δολάρια/MWh, πλησιάζοντας ακόμα και το μηδέν. Στη Γερμανία και την Ολλανδία επίσης καταγράφηκαν σύντομες περίοδοι αρνητικών τιμών τον Μάρτιο.
Πρόκειται για τάσεις στην αγορά που ευνοούν τον καταναλωτή αλλά αυξάνουν την αβεβαιότητα για τους παραγωγούς.
«Η αύξηση της προσιτής ηλεκτρικής ενέργειας ωφελεί τους καταναλωτές και είναι ευπρόσδεκτη μετά από τα υψηλά ρεκόρ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, αυξάνει την αβεβαιότητα για τις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς πιέζονται τα έσοδα τους που γίνονται πιο απρόβλεπτα», γράφει στην έκθεση.
Λύσεις βλέπει ο οργανισμός στην τοποθέτηση μπαταριών σε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκές μονάδες ώστε να μην χάνεται πολύτιμη ενέργεια κατά την ώρα αιχμής, υποστηρίζοντας έτσι τα έσοδα και την ελκυστικότητα των επενδύσεων.
«Απαιτείται ο ενισχυμένος συντονισμός μεταξύ της παραγωγής, αποθήκευσης και απόκριση ζήτησης (demand response) ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη διαχείριση της ισορροπίας μεταξύ των επιπέδων τιμών και της αυξανόμενης αστάθειας του συστήματος», προσθέτει.

Γράφει ο Στέλιος Μπούρας – Πηγή: businessdaily.gr