Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά το ποσοστό της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με νέα επίσημα στοιχεία για το 2015.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο το 20% για τη χρήση ενέργειας που προέρχεται από πηγές χωρίς άνθρακα μέχρι το 2020. Ωστόσο, υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των καλύτερων και των χειρότερων επιδόσεων.
Όπως αναμενόταν, η Σουηδία έχει το υψηλότερο ποσοστό με περισσότερο από το 54% της ενέργειάς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές το 2015, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία με λίγο κάτω από το 40% και τη Λετονία με 39%.
Οι τελευταίες χώρες της λίστας είναι το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία και το Βέλγιο, με 5%, 5,3%, 6% και 7,3%, αντίστοιχα. Ακριβώς από πάνω τους, με 8,2%, βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο που αποφάσισε πρόσφατα να εκκινήσει τη διαδικασία αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ακόμα να έχει επισημοποιηθεί αν θα διατηρηθούν οι κλιματικοί στόχοι.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η Ε.Ε. στο σύνολό της παραμένει «σε καλό δρόμο» για να επιτύχει το στόχο του 2020, με μέσο ποσοστό το 16,4% το 2015.
«Παρά τις τρέχουσες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η Ευρώπη προχωρά με την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε ο Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας, Μιγκέλ Άριας Κανιέτε.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστικές και μερικές φορές φθηνότερες από ό,τι τα ορυκτά καύσιμα, απασχολούν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Ευρώπη, προσελκύουν περισσότερες επενδύσεις από πολλούς άλλους τομείς και έχουν μειώσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε.
«Τώρα, οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν καθώς η Ευρώπη συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε να ηγηθεί του παγκόσμιου αγώνα δρόμου για μια πιο βιώσιμη, ανταγωνιστική οικονομία».
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση και τις μεταφορές.

Πηγή: www.naftemporiki.gr