Οι υπηρεσίες ύδρευσης αντιμετωπίζουν την πρόκληση της αντικατάστασης εκατοντάδων χιλιάδων υδρομετρητών κάθε χρόνο. Η μετάβαση από τους παλαιούς αναλογικούς μετρητές σε νέους, ψηφιακούς αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία. Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα των ψηφιακών μετρητών, όπως η ακριβέστερη μέτρηση της κατανάλωσης νερού και η δυνατότητα απομακρυσμένης ανάγνωσης, η υλοποίηση αυτής της αλλαγής απαιτεί σημαντικούς πόρους και χρόνο.
Οι Προκλήσεις της Αντικατάστασης Μετρητών Νερού
Η διαδικασία αντικατάστασης των υδρομετρητών με νέους, ψηφιακούς μετρητές εμπεριέχει πολλές τεχνικές και οργανωτικές προκλήσεις. Από τον σχεδιασμό μέχρι την εγκατάσταση, κάθε βήμα απαιτεί ακρίβεια και επαγγελματισμό για να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στις νέες τεχνολογίες, μεθόδους και τεχνικές.
Οι τεχνικές υπηρεσίες που υλοποιούν προγράμματα αντικατάστασης υδρομετρητών έχουν να αντιμετωπίσουν τις ακόλουθες προκλήσεις:
-
Καταγραφή Υφιστάμενης Κατάστασης: Ακριβής καθορισμός και ομαδοποίηση των μετρητών που πρέπει να αντικατασταθούν.
-
Προγραμματισμός Εργασιών Εγκατάστασης: Οργάνωση και καταμερισμός εργασιών στα συνεργεία ανά περιοχή / τομέα εγκατάστασης, Καθορισμός χρονοδιαγράμματος για κάθε περιοχή με βάση τις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα τεχνικών, Οργάνωση και διαχείριση πόρων και logistics.
-
Αναβάθμιση Υποδομής: Βελτίωση της υπάρχουσας υποδομής όπου χρειάζεται, όπως κατασκευή νέων φρεατίων, κοκ,
-
Ελλιπή Δεδομένα: Η συχνή έλλειψη επαρκών δεδομένων απαιτεί νέα λεπτομερή καταγραφή και μεθόδους για την ενημέρωση των βάσεων δεδομένων.
-
Αντιστοίχιση Κατανάλωσης: Ακριβής αντιστοίχιση της κατανάλωσης νερού με τους νέους μετρητές για την αποφυγή λαθών στη τιμολόγηση.
-
Μη Αποδοτικές Μέθοδοι και Πρακτικές: Οι παλαιές χειρόγραφες μέθοδοι συχνά περιέχουν λανθασμένα ή ανεπαρκή δεδομένα, απαιτώντας επιπλέον εργατοώρες για την ενημέρωση και διόρθωση των αρχείων, επηρεάζοντας τη ταχύτητα υλοποίησης των έργων, καθώς και την αξιοπιστία των δεδομένων.
Βάσει των προαναφερθέντων προκλήσεων δημιουργείται μια αυξανόμενη ανάγκη για τη χρήση εξελιγμένων εργαλείων και λογισμικών διαχείρισης δεδομένων, τα οποία επιτρέπουν τη ταχύτερη και ακριβέστερη καταγραφή και ενημέρωση των δεδομένων. Τα οφέλη της μετάβασης από τις παραδοσιακές σε προηγμένες μεθόδους αντικατάστασης μετρητών είναι πολλαπλά για τις υπηρεσίες ύδρευσης αφού βελτιώνει στο μέγιστο την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία του συστήματος και μειώνει στο ελάχιστο τα κρυφά κόστη εγκατάστασης.
Temetra | Μία Ενιαία Λύση για τη Διαχείριση Μετρητών Νερού
Το Temetra είναι η απόλυτη ψηφιακή λύση της Itron για τις επιχειρήσεις ύδρευσης, προσφέροντας μοναδικά εργαλεία για την παρακολούθηση και αναβάθμιση της λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης, με ταυτόχρονη βελτίωση της εμπειρίας των καταναλωτών. Το Temetra προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης δεδομένων από το πεδίο σε cloud–based πλατφόρμα.
Temetra | Λογισμικό Διαχείρισης και Οργάνωσης Εργασιών Αντικατάστασης
Το Temetra σε συνδυασμό με τις εφαρμογές πεδίου της Itron – Temetra Reader – αποτελούν τα απόλυτα εργαλεία αντικατάστασης των υδρομετρητών δίνοντας τις παρακάτω δυνατότητες:
Οργάνωση, Προγραμματισμός και Τυποποίηση διαδικασιών
-
Ακριβή καθορισμό και ομαδοποίηση μετρητών για την δημιουργία διαδρομών ανάγνωσης / αντικατάστασης.
-
Δημιουργία λεπτομερών χρονοδιαγραμμάτων για ακριβή προγραμματισμένη εκτέλεση εργασιών.
-
Ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων στα μέλη των ομάδων τεχνικών. Έτσι, κάθε τεχνικός γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει και πότε, μειώνοντας τις πιθανότητες λαθών και καθυστερήσεων.
-
Προγραμματισμός και αυτοματοποίηση διαδικασιών για αύξηση της αποδοτικότητας.
-
Ολοκληρωμένη υποστήριξη της διαδικασίας αντικατάστασης υδρομετρητών με ακριβείς καταγραφές δεδομένων (όπως στοιχεία κατανάλωσης παλαιού μετρητή, γεωγραφικές συντεταγμένες του σημείου εγκατάστασης, κοκ) μέσω αυτόματης ταυτοποίησης και αντιστοίχισης υδρομετρητών με την βάση δεδομένων.
Επόπτευση συστήματος
-
Παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της εξέλιξης της προόδου των εργασιών, εξασφαλίζοντας ότι όλα προχωρούν ομαλά και σύμφωνα με το πλάνο, για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σχετικά με τη βελτίωση των διαδικασιών και τη κατανομή των πόρων.
-
Προβολή όλων των δεδομένων με λογικό και κατανοητό τρόπο, μέσω ενός διαισθητικού και εύχρηστου πίνακα ελέγχου.
-
Δημιουργία αναφορών και στατιστικών στοιχείων, τα οποία βοηθούν στην ανάλυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των ομάδων τεχνικών.