Καθώς η χρονιά πλησιάζει προς το τέλος της, ο Οκτώβριος εξελίσσεται σε κρίσιμο μήνα καθώς η διαμόρφωση των μεριδίων αγοράς, αλλά και η μεγάλη δημοπρασία ΝΟΜΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 18 του μήνα αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω πορεία της αγοράς.
Ήδη οι ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος ανοίγουν τα χαρτιά τους και επιχειρούν να δώσουν νέα ώθηση στην αγορά ενισχύοντας τα μερίδιά τους. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το αθροιστικό μερίδιο των ιδιωτών παικτών της αγοράς ρεύματος κυμαίνεται στο 15% και παραμένει στάσιμο από τον περασμένο Ιούλιο. Εντούτοις σύμφωνα με πληροφορίες το Σεπτέμβριο καταγράφεται μια νέα κινητικότητα, με τις ιδιωτικές εταιρείες να έχουν αποσπάσει ένα επιπλέον 2% από τον κυρίαρχο παίκτη, τη ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι ιδιωτικοί πάροχοι έχουν επιλέξει τον Οκτώβριο ως το μήνα που θα εντείνουν τις καμπάνιες τους και θα λανσάρουν νέα προϊόντα στην αγορά, κάτι που έχει ήδη γίνει από αρκετές εταιρείες. Και οι καμπάνιες αυτές ακόμη δεν έχουν κλείσει καθώς αναμένονται και νέα λανσαρίσματα μέχρι το τέλος του μήνα. Επίσης στην αγορά προμήθειας ρεύματος ήδη κάνουν αισθητή την παρουσία τους διαφημιστικά και νέοι παίκτες, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες παροχής αερίου, που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μπουν στην αγορά, με δεδομένο ότι το Γενάρη χάνουν το αποκλειστικό προνόμιο που έχουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, στην αγορά του φυσικού αερίου. Σκοπεύουν λοιπόν να υποκαταστήσουν μέρος των αναμενόμενων απωλειών από την αγορά του ρεύματος.
Δημοπρασίες
Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της αγοράς αναμένεται να παίξει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας που θα διενεργηθεί στις 18 Οκτωβρίου, την μεθεπόμενη Τετάρτη, όταν και θα διατεθούν σε προμηθευτές 718MWh/h. Πρόκειται για την ποσότητα που αντιστοιχεί στις ήδη προγραμματισμένες και συμφωνημένες δημοπρασίες αλλά και στο πέναλτι που επιβάλλεται αυτόματα σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων μείωσης των μεριδίων αγοράς της ΔΕΗ.
Η επιτυχία της δημοπρασίας θα καθορίσει πολλά και τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εξασφαλίζοντας τη συνέχιση του ανοίγματος της αγοράς, τουλάχιστον για το διάστημα που απαιτείται μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υιοθέτηση του νέου μοντέλου (target model) που θα εξορθολογίσει τη λειτουργία του κλάδου και θα άρει υφιστάμενες στρεβλώσεις,.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και αναλυθεί από τη ΡΑΕ, στη χαμηλή τάση τα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών έχουν πέσει στα επίπεδα των 75 ή και των 72 ευρώ η μεγαβατώρα (για μέση κατανάλωση). Οι τιμές αυτές ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικές από το τιμολόγιο του κυρίαρχου παρόχου μέχρι τον Ιούλιο του 2016 (94 ευρώ η μεγαβατώρα) ενώ συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες ακόμη και μετά την έκπτωση του 15% (που έφερε το τιμολόγιο του κυρίαρχου παρόχου στα 80 ευρώ η μεταβατώρα). Αντίστοιχες και ακόμη μεγαλύτερες διαφορές παρατηρούνται στους μεγαλύτερους καταναλωτές και στη μέση τάση.
Σημειώνεται τέλος ότι οι προμηθευτές έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για ανασταλτικούς παράγοντες και επιπλέον κόστη που υπάρχουν στην αγορά και τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς και τη μετακύλιση μεγαλύτερων ωφελειών προς τον καταναλωτή.
Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr