Χρηματοδότηση ύψους 4,4 εκατ. ευρώ μέσω του InnovationFund εξασφάλισε το καινοτόμο έργο SUNBREWED τηςΑθηναϊκής Ζυθοποιίας.Καθοριστικό ρόλο στην εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 4,4 εκατ. ευρώ μέσω του InnovationFund για το έργο SUNBREWED της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας επιτέλεσε η PwC Ελλάδας, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.
Το έργο SUNBREWED, το οποίο θα αναπτύξει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αρχικά στο εργοστάσιό της στην Πάτρα, αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας από τον ήλιο σε συνδυασμό με αποθήκευση. Πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό έργο που χρηματοδοτείται από Innovation Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μικρής κλίμακας καινοτόμο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας στο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης και αυτονομίας σε καθαρή ενέργεια, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ως το 2030.
Επισημαίνεται ότι το έργο SUNBREWED επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα 17 έργα που λαμβάνουν χρηματοδότηση για το 60% του συνολικού ύψους της επένδυσης, μεταξύ 72 προτάσεων που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε χρηματοδότηση άνω των 65 εκατ. ευρώ, με επτά από τα 17 καινοτόμα έργα να αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο ηλιακό θερμικό σύστημα με συνδυασμό συσσωρευτή ατμού ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της παραγωγής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, διατηρώντας παράλληλα σταθερά διαθέσιμη τη θερμική ενέργεια χάρη στην τεχνολογία αποθήκευσης και επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μείωση της κατανάλωσης βαρέως μαζούτ και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, το SUNBREWED θα παράγει σε ετήσια βάση περισσότερες από 9000 MWh ισχύος θερμικής ενέργειας με τη μορφή ατμού, προερχόμενες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Γεγονός που εξασφαλίζει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, αλλά και σημαντικά περιορισμένες εκπομπές CO₂.
Το έργο αυτό, όχι μόνο διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Χάρη στο συγκεκριμένο έργο αναδεικνύεται η δυνατότητα και άλλων παρόμοιων έργων να καλύψουν τις ενεργειακές και θερμικές ανάγκες σε ένα ευρύτατο φάσμα της βιομηχανίας, εξασφαλίζοντας έτσι την επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης προς λύσεις μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, τόσο σε εγχώριο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Από πλευράς του, το Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Χρηματοδότησης της PwC Ελλάδας, το οποίο και ανέλαβε την παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών για το έργο συμβάλλοντας εν τέλει σημαντικά στη λήψη της χρηματοδότησης, έχει αναπτύξει μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες προκειμένου να συνδράμει οντότητες του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα να εξασφαλίσουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω μιας σειράς σχετικών εργαλείων όπως το InnovationFundτου HorizonEurope. Στόχος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Χρηματοδότησης της PwC Ελλάδας η κάλυψη του συνόλου του κύκλου ζωής του εκάστοτε έργου και η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών σε κάθε στάδιο της διαδικασίας μέχρι και τη λήψη της χρηματοδότησης.
Ο κ. Ιωάννης Βουτσίνος, ManagingDirectorofEUAffairs & Funding στην PwC Ελλάδας, δήλωσε σχετικά: «HPwC δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έργων που ενισχύουν την ελληνική επιχειρηματικότητα ενώ ταυτόχρονα, προωθούν καινοτόμες λύσεις, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή μετάβαση και την πράσινη συμφωνία της Ευρώπης. Είναι μεγάλη μας χαρά να συμβάλουμε στην ανάθεση του πρώτου έργου αυτού του μεγέθους από το InnovationFund σε εταιρεία στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση της τεχνολογίας του έργου θα έχει ευρύτερη ευεργετική επίδραση στη βιομηχανία ενώ η εξέλιξη αυτή θα ωθήσει και άλλες επιχειρήσεις προς την ίδια κατεύθυνση, επηρεάζοντας θετικά ολόκληρο το οικοσύστημα».