Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023, η ΑΒΒ ανέλυσε περισσότερους από 2.000 βιομηχανικούς ηλεκτροκινητήρες στο πλαίσιο της υπηρεσίας Ενεργειακής Αξιολόγησης και εντόπισε προοπτική εξοικονόμησης ενέργειας της τάξης του 31%, κατά μέσο όρο.
Αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση ενέργειας περισσότερη από 2,1 TWh , κατά την 20ετή διάρκεια ζωής αυτών των συστημάτων. Οι Ενεργειακές Αξιολογήσεις δίνουν τη δυνατότητα στις βιομηχανίες να εντοπίσουν ακριβώς το σημείο με μεγαλύτερη προοπτική εξοικονόμησης ενέργειας στα κινητήρια συστήματα. Ξεπερνούν το εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες όταν αποφασίζουν πού να διοχετεύσουν τις επενδύσεις τους για την καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και απόσβεση της επένδυσης (ROI).
Οι Αξιολογήσεις συλλέγουν λειτουργικά δεδομένα από μηχανοκίνητα συστήματα στο πεδίο. Ένας εξειδικευμένος μηχανικός κάνει σύγκριση αυτών, με τις θεωρητικές επιδόσεις που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με την προσθήκη ενός ρυθμιστή στροφών μεταβλητής ταχύτητας (VSD), την σωστή διαστασιολόγηση ή τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού.
Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με εντυπωσιακή εξοικονόμηση CO2 και απόσβεση της επένδυσης (ROI) που εξαρτάται από το ενεργειακό μείγμα και το κόστος κάθε χώρας. Για παράδειγμα, εάν όλοι οι κινητήρες που ελέγχθηκαν λειτουργούσαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια εξοικονόμηση ενέργειας 2,1 TWh θα ισοδυναμούσε με 1,5 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 και μια απόσβεση έξι μηνών. Εναλλακτικά, στη Γερμανία αυτό θα ισοδυναμούσε με εξοικονόμηση 940.000 τόνων CO2 και απόσβεση της επένδυσης μόλις τριών μηνών**. Η εξοικονόμηση αυτή θα ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις εκπομπές ενός εργοστασίου άνθρακα για 2 μήνες στη Γερμανία και 3 μήνες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Καθώς ο κόσμος βρίσκεται σε συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην COP28 την επόμενη εβδομάδα, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι είναι δυνατόν να κάνουμε το σωστό για τον πλανήτη, καθώς και για τις επιχειρήσεις. Έτσι, η διαπίστωση ότι μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 31% σε 2.000 κινητήρες αναδεικνύει τα ηλεκτροκινητήρια συστήματα ως μια μεγάλη ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», λέει ο Erich Labuda, Πρόεδρος του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης του Τομέα Συστημάτων Κίνησης της ΑΒΒ.
Με περισσότερους από 300 εκατομμύρια βιομηχανικούς ηλεκτροκινητήρες στον κόσμο, τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλες προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας και εκπομπών CO2, ιδίως όταν περισσότεροι από τους μισούς είναι 20 ετών και υστερούν σε σύγχρονη τεχνολογία υψηλής απόδοσης.
Οι κινητήρες που ελέγχθηκαν εξυπηρετούν πολλαπλές βιομηχανίες, όπως τροφίμων και ποτών, χημικής επεξεργασίας, ενέργειας και HVAC (θέρμανση, ψύξη, αερισμός και κλιματισμός). Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών κινητήρων χαμηλής και μέσης τάσης, όπως αντλίες, ανεμιστήρες και άλλα συστήματα. Οι Αξιολογήσεις κατέδειξαν σταθερά μοτίβα στην απόδοση μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών που χρησιμοποιούνται κινητήρες, με τις εφαρμογές με ανεμιστήρες να προσφέρουν συνήθως τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Περαιτέρω ανάλυση εντόπισε επίσης ότι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες σχετίζονται με κινητήρες που λειτουργούν χωρίς ρυθμιστή στροφών. Οι ρυθμιστές στροφών ελέγχουν την ταχύτητα ή τη ροπή των κινητήρων για να ταιριάζουν ακριβώς την παραγωγή με τη ζήτηση, γεγονός που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας.
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την έκθεση “The Case for Industrial Energy Efficiency” που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας. Η έκθεση αυτή έχει ως στόχο να προσφέρει στις βιομηχανίες, βασικές πληροφορίες για 10 δράσεις βασισμένες σε σύγχρονες τεχνολογίες, που συμβάλουν στον περιορισμό του συνολικού κόστους και των εκπομπών και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς την ανάγκη πολύπλοκων διαδικασιών.
Μάθετε περισσότερα για την Ενεργειακή Αξιολόγηση της ΑΒΒ.
* Μέσος όρος ΕΕ (~1670 kWh/έτος)
** Η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται με τις τρέχουσες τιμές ενέργειας.