Την περασμένη εβδομάδα στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες περιελήφθη μία τροπολογία η οποία αφορούσε στη χρονική παράταση κατά τρεις (τελικώς) μήνες, του ορίου μέσα στο οποίο θα πρέπει να υλοποιηθούν συγκεκριμένα αιολικά έργα προκειμένου να διατηρήσουν τις παλιές συμβάσεις αποπληρωμής με προκαθορισμένες τιμές “feed in tariffs”.
Μεταξύ των έργων που δικαιούνται της χρονικής αυτής παράτασης περιλαμβάνονται projects όλων των εταιρειών και των μεγεθών, ωστόσο εκείνο το έργο που ξεχωρίζει είναι το μεγάλο αιολικό πάρκο ισχύος 140MW που αναπτύσσει η ιταλική εταιρεία Enel μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου στον Καφηρέα της Εύβοιας. Η επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται με χρηματοδοτικές εγγυήσεις του γερμανικού οργανισμού εξαγωγικών πιστώσεων Euler Hermes, μετά την επίλυση των προβλημάτων που υπήρχαν με τη βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού για την πράσινη ενέργεια του ΛΑΓΗΕ.
Η συγκεκριμένη μέθοδος χρηματοδότησης πάντως αναμένεται να είναι μια από τις πολλές διαφορετικές, που θα χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες που σκοπεύουν να αναπτύξουν τη νέα γενιά αιολικών έργων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί από μεγάλη εταιρεία του κλάδου, το κλείσιμο της συμφωνίας χρηματοδότησης για σημαντικό αριθμό νέων αιολικών έργων. Στο σχήμα χρηματοδότησης συμμετέχουν τόσο οι τράπεζες όσο και η εταιρεία με ίδια κεφάλαια, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί η αξιοποίηση και άλλων εργαλείων χρηματοδότησης της ΕΕ.
Όπως εξηγούν κύκλοι της αιολική αγοράς, πλέον οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης έχουν διαφοροποιηθεί με περιορισμό των παραδοσιακών τραπεζικών σχημάτων και ενίσχυση της παρουσίας ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και private equity funds. Ταυτόχρονα η αγορά εκτιμά ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων ή ομολόγων έργου για ακόμη μεγαλύτερα projects.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε την ανάπτυξη ενός μεγάλου κύματος νέων έργων από εταιρείες όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Protergia, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η Eren, η Euroenergy, η Enel, με αποτέλεσμα το 2016 να εγκατασταθούν συνολικά 239MW νέων πάρκων. Πλέον η συνολική αιολική εγκατεστημένη ισχύς είναι 2374MW.
Οι προσδοκίες της αγοράς παραμένουν υψηλές και οι άνθρωποι του κλάδου θεωρούν ότι το βασικότερο εμπόδιο που καθυστερεί την ανάπτυξη νέων έργων, αφορά στο σκέλος της χρηματοδότησης. Ωστόσο τα έργα που ολοκληρώθηκαν το 2016 αλλά και τα καινούρια της φετινής χρονιάς, δείχνουν ότι κάποιες μεγάλες εταιρείες καταφέρνουν να αντλούν κεφάλαια – αξιοποιώντας και τις νέες διαθέσιμες πηγές – ώστε να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επόμενων έργων τους.
Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr