Αποκαλυπτική έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης αποκαλύπτει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση για αρκετές εβδομάδες δεν είναι μόνο ανθυγιεινή, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
«Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με την αρνητική επίπτωση που μπορεί να έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία, αλλά ως οικονομολόγοι θέλαμε να αναζητήσουμε άλλες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Στόχος μας με αυτή την έρευνα ήταν να διευρύνουμε την κατανόηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Συνήθως πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις επωφελούνται από τους κανονισμούς περί χαλαρής ρύπανσης, αλλά εδώ τεκμηριώνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού τους», δήλωσε ο καθηγητής Αλμπέρτο Σάλβο στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου, και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η ερευνητική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Κινέζων καθηγητών κ. Λιου Χαομίνγκ και κ. Χε Τζιαζιού, πέρασε πάνω από ένα χρόνο συγκεντρώνοντας πληροφορίες σε εργοστάσια στην Κίνα. Στα υφαντουργικά εργοστάσια οι εργαζόμενοι πληρώνονταν ανάλογα με κάθε κομμάτι υφάσματος που παρασκεύαζαν. Αυτό σήμαινε ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν τα ημερήσια στοιχεία παραγωγικότητας για συγκεκριμένους εργαζόμενους σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.
Ένας τυπικός τρόπος για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας της ρύπανσης είναι η μέτρηση της συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων (PM2,5) στον αέρα.
Σε αντίθεση με προηγούμενη βιβλιογραφία, η ομάδα διαπίστωσε ότι οι καθημερινές διακυμάνσεις της ρύπανσης δεν επηρέασαν άμεσα την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Ωστόσο, όταν μετρήθηκαν για περισσότερο παρατεταμένες εκθέσεις μέχρι και 30 συνεχόμενων ημερών, παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής. Η μελέτη ήταν προσεκτική να μην επηρεάσουν τις μετρήσεις άλλοι παράγοντες όπως η περιφερειακή οικονομική δραστηριότητα.
«Παρατηρήσαμε ότι η αύξηση των ΡΜ2,5, κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο σε διάστημα 25 ημερών, μείωσε την ημερήσια παραγωγή κατά 1%, βλάπτοντας τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Λιου. «Η διαφορά είναι δυσδιάκριτη αλλά εξαιρετικά σημαντική».
Οι ερευνητές δε γνωρίζουν ακριβώς για τους λόγους που η παραγωγικότητα μειώνεται όταν η ρύπανση ανεβαίνει. «Τα υψηλά επίπεδα σωματιδίων μπορεί να επηρεάσουν την ευημερία ενός ατόμου με πολλούς τρόπους», εξήγησε Λιου. «Εκτός από την είσοδο στους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει ένα ψυχολογικό αντίκτυπο. Η εργασία σε περιβάλλον με μεγάλη ρύπανση για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη διάθεση ή συγκεκριμένα τη διάθεση για εργασία», πρόσθεσε.