Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τέσσερις μεγάλες επενδυτικές εταιρείες για τη χρηματοδότηση της κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.
Όπως ανέφερε ο Σοφρώνης Παπαγεωργίου, εμπορικός ακόλουθος στην κυπριακή πρεσβεία στο Ισραήλ, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κι επενδυτικοί οίκοι ζήτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση περισσότερες πληροφορίες για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο τεμάχιο “Αφροδίτη” της κυπριακής ΑΟΖ.
«Το ενδιαφέρον από τους πιθανούς επενδυτές αποτελεί μία ένδειξη ακόμη ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου. Υπάρχουν ακόμη εμπόδια που θα πρέπει να ξεπερασθούν πριν υπογραφεί μια συμφωνία με τις εταιρείες.
Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται η επαναδιαπραγμάτευση των δικαιωμάτων που θα πρέπει να καταβληθούν στο κυπριακό κράτος, ενώ Ισραήλ και Κύπρος προσπαθούν να επιλύσουν τη μεταξύ τους διαμάχη σχετικά με την οριοθέτηση του τεμαχίου “Αφροδίτη” και του γειτονικού ισραηλινού αποθέματος.
Οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών σημειώνουν μεθοδική πρόοδο για την επίλυση της διαφωνίας, προσπαθώντας να αποφύγουν τη διεθνή διαιτησία που θα μπορούσε να καθυστερήσει την επίτευξη λύσης. «Υπάρχει θετικό κλίμα στις δύο ομάδες. Οι συζητήσεις δεν είναι επιθετικές και οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν καλές προθέσεις. Η Κύπρος εμπλέκεται και σε ένα άλλο φιλόδοξο σχέδιο για μεταφορά του φυσικού αερίου προς τη νότια Ευρώπη. Και σε αυτό το σχέδιο σημειώνεται πρόοδος με αργό αλλά σταθερό ρυθμό», σχολίασε ο κ. Παπαγεωργίου.